– Det är mycket folk här varje kväll, de står där och fiskar allihop tillsammans, säger Marie Nilsson och pekar mot bryggan bakom huset i vilket hon och hennes man Lars Nilsson bor.

De är båda engagerade i Gryts Röda Korskrets, Marie är ordförande och Lars är med i styrelsen. Genom kretsens arbete för integration i kommunen har de kommit i kontakt med många nyanlända. I Gryt bor det 24 flyktingar från Syrien.

– De kan komma hit när de vill, ta båten och åka ut och fiska eller låna verkstaden. Vi träffas varje dag och lagar ofta mat ihop. Jag är väldigt matintresserad och det är så spännande att få prova på deras mat, säger Marie.

Artikelbild

| Sommarlov. Gryt är en bra plats på sommaren tycker barnen. De har badat, gungat och cyklat på de cyklar som Röda Korskretsen samlat ihop.

I nästan tre år har Gryts Röda Korskrets arbetat med flyktingar i kommunen. Det började med att flyktingsamordnaren i Valdemarsvik ringde till föreningen.

– De ville att vi skulle hjälpa till, det kom många nyanlända och det är mycket som behövs. Lägenheter, möbler, kläder, porslin. När de kommer hit har de ingenting, barnen har ingenting, säger Marie.

Från den loppis som Röda Korset har i Gryt går alla pengar till Gryts äldreboende och till flyktingverksamheten. Föreningen hjälper till att leta lägenheter, att möblera dem och fixa porslin. Det blir mycket att bära, sortera och packa.

– Igår var vi på Gryts skola hela dagen och sorterade, prismärkte, tog emot grejer och packade upp, säger Marie.

Artikelbild

| Lärorikt. Alaa Alkhuder och Lars Nilsson har tagit en tur med båten. "Jag lär mig så mycket här, hur man kör båt, rensar fisk och tar hand om trädgården", säger Alaa.

Föreningen anordnar också aktiviteter. I Röda Korskretsens aktivitetslokal finns det gymutrustning, garn och symaskin och under året anordnas det utflykter och kurser i svenska.

– Och så försöker vi visa alla svenska traditioner naturligtvis. Vi har firat jul med julmat, på midsommar har vi gjort stång, kransar och dansat. Jag har aldrig hört karlar skratta så gott som när vi dansade små grodorna, säger Marie.

Artikelbild

| Mat. Det blir mycket mat, både svensk och syriansk. Marie Nilsson är intresserad av matlagning och tycker att det är spännande att få testa på olika matkulturer.

Gryts Röda Korskrets hjälper också till att leta jobb och praktikplatser och Marie ägnar mycket tid åt att hjälpa till i kontakten med myndigheter. Men det finns tid över till att umgås också. Idag hälsar hon på hos Ghassan Altal och Safa Alsabagh som bjuder på lunch.

– Såhär är det alltid, jag blir bjuden på mat överallt, säger Marie och skrattar.

Artikelbild

| Papper. Marie Nilsson ägnar mycket tid åt att hjälpa nyanlända i kontakten med mydigheter. Det blir många telefonsamtal och brev.

– Vi tycker väldigt mycket om att laga mat, säger Ghassan.

Han, Safa och barnen Lana, Belal och Adam har bott i Sverige i två år. De trivs i Gryt eftersom det är ett tryggt ställe att bo på.

Artikelbild

– Det är väldigt lugnt här, för barnen är det bra. De kan lära sig språket och kulturen lättare här och de kan leka ute, bada och cykla.

Och en hel del fiske har det också blivit. Speciellt Belal, 9 år, tycker om det.

– Jag kollar hela tiden var pappa är så att han inte åker och fiskar utan mig, säger han.

Under sommarlovet har barnen cyklat och tränat på att simma. Lana, 10 år, har lärt sig simma både under och över vattnet, det har varit roligt tycker hon. Men nu längtar hon till att skolan ska börja igen.

– Jag har packat min ryggsäck och bestämt vad jag ska ha på mig första dagen, säger hon.

Vid bryggan bakom huset har Lars och Alaa Alkhuder precis lagt till med båten. Alaa kom till Sverige för två år sedan. Han bor i Ringarum men jobbar som servitör på Fyrudden och försöker tillbringa så mycket tid som möjligt hos Marie och Lars i Gryt.

– Det finns en massa att göra här. Man kan fiska, lära sig mycket om naturen, träffa många kompisar. Man kan träffa svenskar och prata, det är väldigt vänskapligt här, säger han.

Marie hoppas på att fler etablerade svenskar ska engagera sig och våga ta kontakt med dem som precis kommit hit.

– Om alla ställde upp och hjälpte till lite med att bara våga prata med de som är nya i Sverige så gör det mycket. De som bor här ska trivas och man får väldigt mycket tillbaka.