När rollatorn försvann ställde vännerna upp

Vänlistan gjorde skillnad. Det var snabba ryck när Lennart fick en ny rollator.

Tony Serrano fick ihop 22 namn till insamlingen.

Tony Serrano fick ihop 22 namn till insamlingen.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-10-15 21:00

– Rollatorn är till stor hjälp för mig. Jag behöver det extra stödet när benen värker, säger Lennart när pannkakstallriken är uppäten.

Caféägaren Tony Serrano och delar av den trogna kundkretsen började så smått undra vart Lennart tagit vägen när han inte längre kom och åt lunch på Lilla Blå. Svaret var lika enkelt som tragiskt. Lennarts rollator stals i slutet av september från förvaringsplatsen vid entrén där han bor.

– Lennart hann nog vara borta i fyra–fem dagar innan vi fattade våra misstankar. Anledningen till att han inte kom någonstans var ju att hans rollator var borta och utan den kunde han inte lämna lägenheten, förklarar Tony.

Jahn Johansson på Storgatan kollade snabbt av utbudet av rollatorer på nätet, medan Tony Serrano skapade en insamlingslista bland stamkunder och företagare. Inom kort fylldes listan på med 22 namn. Tony Serrano gjorde sedan en beställning över nätet och i fredags kom rollatorn med metalliclack och lättviktsram.

– Lennart blev förstås glad! Nu kommer han ju ut igen. Samtidigt har jag ju förstås svårt att förstå folk som stjäl hjälpmedel för handikappade och äldre människor. Då är det riktigt illa. Lennart har lidit i onödan.

Om den sociala kontrollen i en liten kommun har han förstås bara gott att säga:

– I mina ögon är det här ingen stor sak. Vi har visat medmänsklighet och hjärta. Här hälsar vi på varandra och frågar hur folk mår. Du kan nog skriva att det är lite av Valdemarsvikandan. Du får hjälp om du ber om det. I det här fallet behövde Lennart inte ens be om det.

Lennart fick snabbt en ny rollator med vännernas hjälp.
Lennart fick snabbt en ny rollator med vännernas hjälp.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!