Som vi tidigare har berättat får kommunen en del reaktioner från näringsidkare om parkeringssituationen inne i tätorten.

Lisbett Andersson är en av dem som har skrivit brev till politiker och tjänstemän för att få en förändring. Lisbett upprörs bland annat över att parkeringsfickor utmed Storgatan även upptas som heldagsparkering.

– Lunchgäster som svänger förbi från alla kommunens delar står gärna en timme trots att det är maximalt 30 minuter som gäller. Vid Salutorget står bilar parkerade långt över tillåten tid. Detsamma gäller parkeringen vid Sparbanken. Flertalet av dem bor eller arbetar i centrum. Men platserna behövs för våra kunder som storhandlar, för dem med snabba ärenden eller åt dem som har svårt att gå längre sträckor.

Artikelbild

| Lisbett Andersson, Vikens Spelbod, efterlyser större respekt för 30 minuters-regeln när bilisterna parkerar sina bilar i centrum.

Lisbett Andersson hänvisar till ett tidigare möte med kommun och köpmän där de som jobbar i centrum blev tillsagda att ställa bilarna vid Grytsvägen, Järnvägsgatan eller busstationen. Många lyder uppmaningen.

– Vi har i alla butiker längs Storgatan kunder som snabbt vill göra ett ärende, hämta mat, köpa det där lilla som fattas eller hämta någon. I dag har de tur om de bara kan stanna till. En betydande del säger sig cirkulera medan andra tyvärr åker någon annanstans. Allt sedan anvisningsskyltar sattes upp, som kostade mycket pengar, så har bilister ändå inte sett reglerna, förklarar hon.

Lisbett Andersson efterlyser en parkeringsvakt i centrum. Kostnaden för utbildning och lön kompenserar med råge av pengarna som han eller hon drar in på felparkerarna, hävdar hon.

– Jag vet att kommunen bryr sig om oss. Många klagar annars på att det aldrig finns parkeringsplatser runt Storgatan, det är dagligen förekommande hos oss. Kunder har paket att hämta och stora eller små spelar ingen roll. Det ska vara fort in, fort ut och jag förstår kritikerna. Men de klagar till oss. Det är inte vi butiksinnehavare som är ansvariga för att det är som det är. Vi behöver alla stå bakom en förändring av beteendet. Det har blivit lite av en vana att göra lite som man vill i Valdemarsvik för det är ändå ingen som bryr sig. Jag hoppas att attityden ändras för det vill jag verkligen se i Valdemarsvik.

Artikelbild

| Tidig förmiddag och ännu lugnt på Storgatan. – Många klagar annars på att det aldrig finns några lediga parkeringsplatser.

Tony Serrano, Lilla Blå Café och restaurang, tycker också att p-platsfrågan är viktig.

– Parkeringsplatserna utanför hos oss – där max 30 minuter råder – är mycket viktiga för verksamheten. Men i nuläget tycker jag att det fungerar ganska bra. Värre kan det bli på somrarna.

Stefan Gustavsson, Ica Fyren:

– Bra parkeringsmöjligheter är alltid en konkurrensfördel. Det ska vara enkelt att parkera, men regelverket ska följas. En parkeringsvakt ser jag kanske som ett sista alternativ.