– Jag vill påstå att förslaget från förvaltningen är väl bearbetat. Både RTÖG och omsorgen har varit med. Individens egna förmåga och hälsa kommer att spela stor roll vid prövningen. Så mycket mer vet jag inte i detalj om själva beredningen. Ärendet ska senare upp i kommunstyrelsen för beslut, säger Monika Hallberg, kommunchef.

Räddningstjänsten (RTÖG) är med och stöttar kommunen i deras arbete med individanpassat brandskydd. Inspektör Christofer Strandberg välkomnar ett mer riktat fokus i frågan.

– Spisvakter och flamsäkra sängkläder är bra åtgärder. Priset på spisvakter varierar utifrån funktionerna, men grundpriset ligger på några tusenlappar. I mitt tycke är det välinvesterade pengar. Många bränder startar just i köksutymmen av en eller flera anledningar. En spisvakt känner av både påtagliga temperaturförändringar och övervakar när det inte längre är någon rörelse vid spisen, förklarar han.

Frågan om individanpassat brandskydd är kanske mer aktuell än någonsin med tanke på att samhället får fler och fler invånare över 65 år.

Christofer Strandberg:

– Ärendet är prioriterat hos RTÖG. Vi behöver hela tiden hitta nya arbetssätt för att ta oss an uppgiften bland målgruppen. Information och interaktiva utbildningar är två goda exempel