På gården samlades i lördags knivslipare, fiskhandlare och försäljare av honung, havrekärvar, ägg  och fritidsartiklar. För de yngsta barnen ordnades skattjakt och ballongsprängning. I år var det ovanligt många barn med på träffen. Totalt lockade arrangemanget uppemot ett par hundra besökare. Gäst var riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) som sitter med i miljö- och jordbruksutskottet. Han höll föredrag om jordbrukets situation i Sverige. Han tog bland annat upp begreppet bondeskam. Uppfattningen motiveras med att sektorn sägs svara för närmare en fjärdedel av de globala Co2-utsläppen.

Helen Åberg, ordförande, Småbrukare i Östergötland, förklarar betydelsen av gårdsträffen för branschen.

– Vi är inte fler än 100 småbrukare i Östergötland idag och vi vill inget hellre än att kunna ha kvar våra bisysslor vid sidan av våra vanliga jobb. Gruppen är duktig på att ta tillvara på vad djur och grödor ger. Småskaligheten är viktigt för oss. Vi har bra koll på våra djur, men ett 20-tal är för litet för att kunna leva på ekonomiskt, berättar hon.

På plats i Fastebo fanns Rose-Marie Wilkinson som berättade om vilda växter och ogräs i matlagning och örtmedicin. En av höjdpunkterna var Ulf Jonsson i Byggets oxar. Djuren lunkade fram med en fyrhjulsvagn full med folk medan Ulf körde före med traktor och vagn med några hötag på. Allt för att få de ståtliga och sedliga oxarna att knalla på i rask takt.