Håkan Isaksson, 60, har i många år servat och hjälpt båtägare. Redan 1991 startade han företaget Håkans Marin.

– Intresset för lite större "bobåtar" – till exempel Albin 25 och Nimbus 26 – växer. Nu är nästa generation med sina barn redo att ta över båtarna efter mamma och pappa. Förvånansvärt många av den båttypen är i fint skick och väl underhållna. Problemet är att motorerna drabbas av korrosion efter 40 år. Oftast är det inte antalet drifttimmar som är bekymret för en inombordsmotor. Istället rostar de sönder inifrån.

Håkan igen:

Artikelbild

| Utombordsmotorn vill inte starta. Håkan försöker åtgärda problemet.

– 90 procent av mina kunder har fritidsbåtar som de varken vill eller har möjlighet att själva ställa upp på villatomten. Dels på grund av stöldrisken. Dels för att båt och motor under hösten servas inför nästa säsong. Från och med mars har jag fullt upp med sjösättningar.

När vi hälsar på i verkstadslokalen på Hagadalsgatan går verksamheten lite på tomgång. Reparations- och motorarbeten finns att göra, men sjösättningarna har tagit en paus på ett par veckor. Närmast väntar Håkan Isaksson på att hjälpa tyskar och holländare att få båtarna i sjön.

– Vi pratar om båtägare med tidiga semestrar vars båtar sjösätts runt midsommar, men tas upp igen i mitten av juli. När de åker hem för att jobba efter ledigheten tar jag upp deras båtar för säsongen, säger Håkan Isaksson och börjar felsökningen på en utombordare som inte startar.

Under den rekordvarma fjolårssommaren registrerades 2 800 båtnätter och övernattningar ganska jämnt fördelade mellan Fyrudden (1 300) och Valdemarsvik (1 500).

Artikelbild

| Utombordsmotorer som söker nya ägare.

Enligt Thomas Ekh, Turistcenter i Valdemarsvik samt ordförande i Turistföreningen Valdemarsvik, är Valdemarsviks placering och strategiska läge mellan Arkösund och Västervik idealiskt för bunkring, shopping och strövtåg vilket också ger positiva effekter för centrumhandeln. Från midsommar och hela juli fram till en vecka in i augusti är det riktigt bra dagar för köpmän, butiksägare och krögare.

– Vi har goda förhoppningar även för 2019. Idén att låta båtgäster ligga gratis den tredje natten i Valdemarsvik är en känd faktor sedan många år.

Vad tror du lockar båtturister till Valdemarsvik?

– Kommunen har en oerhört vacker skärgård med olika skiftningar, växlande natur och en närhet till Arkö, Sankt Anna och Gryt. Jämfört med Stockholm är omgivningarna inte heller lika exploaterade. Trots att fler och fler hittar hit tycker jag att skärgården utvecklas på sina villkor.