– Om Alliansen håller ihop och får med sig Nybyggarna och Landsbygdspartiet eller samarbetar med Sverigedemokraterna så har de majoritet. För vårt parti gäller det att fundera hur vi vill förhålla oss. Det finns andra tänkbara majoriteter, vi stänger inga dörrar, men idag har jag inga tänkbara alternativ, säger Erland Olauson (S), gruppledare.

I nästa mening förklarar han att ett socialdemokratiskt samarbete med SD är uteslutet.

– Vi ser inget hos SD som skulle kunna bilda bas för kompromisser och som vi kan stå för tillsammans. SD står till höger om Moderaterna.

Han berättar att det finns ett par orsaker till att Socialdemokraterna tappar två mandat i fullmäktige. Dels brukar väljarna vilja testa andra partier efter två mandatperioder med samma politiska majoritet. Dels har SD gått framåt och fått proteströster i traditionellt starka S-distrikt.

– För vår del blev valrörelsen lite för kort tidsmässigt för de sena vallöftena. Jag tycker att vi gjorde ett bra arbete de sista veckorna vilket även opionssiffrorna visade. Bara i Valdemarsvik togs 3 000 samtal centrerat runt vad vi gjort och vill göra. Få har haft invändningar mot våra förslag.