Så ska företaget säkra framtiden

Nyanlända ska trygga produktionen i framtiden åt Stora Mossen.

Johnny Nilsson (th) ger Markus instruktioner i det dagliga arbetet på Stora Mossen. Produktionsledaren Arkan Abdulkarim antecknar i sina papper.

Johnny Nilsson (th) ger Markus instruktioner i det dagliga arbetet på Stora Mossen. Produktionsledaren Arkan Abdulkarim antecknar i sina papper.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-09-18 09:00

Verkstadsföretaget ligger avskilt ett par kilometer utanför tätorten. SMP AB sysselsätter 24 personer med legotillverkning. Personalen svarvar, fräser, borrar, svetsar och monterar detaljer till ett 50-tal kunder i landet.

– Som läget är behöver vi få in fem nya medarbetare inom fem år för att ersätta dem som går i pension. Då kan vi behålla dagens verksamhet. Men då har jag inte räknat in dem som kanske slutar av andra orsaker, som sjukdom, flytt eller andra jobb. Det kan bli svårt att fylla luckorna, säger Johnny Nilsson, vd och ägare, Stora Mossen Production.

På företaget arbetar människor med begränsad arbetsförmåga eller funktionsnedsättning. Många har anställts med stöd av lönebidrag från Arbetsförmedlingen. Generellt för personalgruppen är att alla har någon form av industribakgrund.

– Ingen gör dig till en sämre arbetare bara för att du har nedsatt hörsel. Men konkurrensen på arbetsmarknaden är hård. Alla brukar lyfta sig ett par snäpp när de får visa vad de kan, berättar Johnny som har ett djupt samhällsengagemang.

Han förklarar att det blir allt svårare att rekrytera personal, trots att Valdemarsvik av tradition har varit en producerande ort. Verkstadsarbete lockar få ungdomar. Hoppet står till nyanlända och en utökad men kostsam automation.

– Då elever i gymnasieåldern flyttar till Norrköping kommer de oftast inte tillbaka efter examen, utan först när det är dags att bilda familj tio år senare. Vi jobbar med en speciell kategori människor där jag upplever att stödet från kommun och Arbetsförmedling varit bra. Jag ser oss som ett privat Samhall som arbetar med människor med olika förutsättningar. Här ser vi möjligheterna, inte hindren. Ett samhälle byggs av människor, med människor, för människor.  

Malin Österström är näringslivsutvecklare hos kommunen.

– Både som kommun och på nationell nivå måste vi upplysa barn och unga om vilka jobb som finns och vart behoven är som störst. Det finns ett fel på  arbetsmarknaden – utbildningarna som ungdomar väljer matchar inte alltid behovet av arbetskraft. Ungdomsarbetslösheten är stor, samtidigt som det saknas personal inom teknik- och industriföretagen.  

Hon hävdar att offentliga och privata aktörer tillsammans behöver stärka attraktiviteten och möjligheterna för yrken där kompetensbrist uppstår. Arbetet med integration och att få in nyanlända på arbetsmarknaden behöver också fortsätta.

– Vi ska även marknadsföra vår vackra kommun för att få fler att flytta eller pendla hit.

Belal inväntar att fleroperationensmaskinen ska bli klar.
Belal inväntar att fleroperationensmaskinen ska bli klar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!