Skolor och förskolor stängs efter hot

Samtliga skolor och förskolor i Valdemarsviks kommun håller stängt under torsdagen. Anledningen är ett hot som riktats mot verksamheterna.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Bo Cederqvist

Valdemarsviks kommun2019-09-18 18:59

Hotet uttrycktes i ett brev och under onsdagskvällen informerades vårdnadshavare om att eleverna kommer att få stanna hemma.

– Det här är förstås allvarligt. Det är därför vi väljer att göra på det här sättet, säger Monika Hallberg, kommunchef i Valdemarsvik.

Väktare ska sättas in och planen är att stängningen ska göra att "organisationen får mer tid för att säkra tryggheten".

– Det är en åtgärd för att personalen ska få förbereda sig på att ta emot eleverna igen. Och tänka på säkerheten lite extra, säger Monika Hallberg.

– Även om vi inte ser något omedelbart hot, eller någon stor risk att något kommer att hända, så måste vi vara försiktiga. Vi sätter säkerheten högt.

Vad var det här för hot?

– Det handlar inte om bomber och det finns ingen utpekad person. Det är ett grovt hot kan man säga. Jag vill inte kommentera det mer än så.

Har ni varit i kontakt med polisen?

– Det har vi, absolut. Vi har gjort en polisanmälan under dagen.

Har de uppmanat er att hålla stängt?

– Nej, det har de inte. Det här är helt kommunens beslut.

Planen på onsdagskvällen var att verksamheterna ska vara öppna som vanligt igen på fredag.

Enligt Monica Bergström, presstalesperson vid polisens region öst, har en anmälan om hot mot grupp upprättats. Någon ökad polisnärvaro är dock inte planerad.

– Att stänga skolorna har man gjort helt på eget bevåg. Det är ingenting som har något med polisen att göra. Som det ser ut just nu kommer vi inte att finnas på plats.

Ni har tittat på det här och gjort den bedömningen?

– Ja, exakt så är det.

Det är inte första gången i år som kommunen hotas. I mars togs beslutet att stänga ner kommunhuset i två dagar efter ett hot som även det framförts via brev.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!