– Vilken nytta gör ett larm om det trots dessa ändå blir inbrott och polisen inte har resurser att agera? undrar han.

Göran Falks segelbåt blev helt utplockad och tömd på värdesaker för mer än 120 000 kronor i december förra året när stölderna på båtuppläggningsplatsen vid Sandvik upptäcktes. Förövarna stal till och med skeppsur, spotlights och båtporslinet innan de försvann.

– Om vi som förening och enskilda båtägare vidtar förebyggande åtgärder – med belysning, staket, låst bom, larm i båtar och stöldmärkning – hur fungerar då samverkan med polisen om båtarna trots det utsätts för stölder och larmen går? Kommer polisen med en snabb utryckning – troligtvis nattetid – för att ta förövarna på bar gärning? Det är mycket tveksamt om jag som privatperson ska åka på ett båtlarm för att se om det är skarpt, risken för våldsamheter är troligtvis överhängande, säger Göran Falk, som mitt i all bedrövelse uppger att han har fått god hjälp av försäkringsbolaget.

Artikelbild

Tjuvarna skruvade bland annat bort kompletta värmesystem, Gps/plotters, VHF-utrustning, batteriladdare, batterier, radio- och stereoapparater och stal mängder med verktyg. Värmarna hade till och med monterats bort med kringutrustning som manöverpanel, kablage, pumpar och slangar.

– Min erfarenhet efter stölden på Sandvik är att om inte banditerna tas på bar gärning av polisen så finns det inga resurser eller möjligheter att utverka straff och återfå det stulna. Efter inbrotten i de 34 båtarna hade inte polisen ens resurser att besöka platsen efteråt för att utreda stölderna.