– Så kul! Och vad pigg och glad man blir efteråt. Jag längtar hit varje gång, säger Åsa Andersson och hämtar andan i en paus.

Ledaren Marika Koivuluoto håller koll på tiden och blåser i visselpipan när det är dags att byta station. Det handlar om 15 moment under cirkelträningen för att träna hela kroppen. Från höga knän, rumplyft och saxhopp till kettlebells, jägarvila och sumoknäböj. Målet är att varje deltagare ska hinna två varv i gymnastikssalen innan passet är slut. Allt till tonerna av popmusiken i högtalarna som peppar lite extra.

– Som final blir det bonus och stretch. När det är så här många deltagare får man vara två–tre stycken på varje station, men det funkar, förklarar hon.

Artikelbild

| Mikael Brandstedt, Kristian Karlsson och Frida Karlsson tränar höga knän.

Ringarums IF:s aktiviteter utökas undan för undan. Cirkelträningen – med fokus på kondition och styrka – har på kort tid vuxit sig populär.

– Tabata, en japansk form av fysträning med ledare i mitten – är tuff men rolig. Till våren kan det bli en cykelgrupp. Löpning och badminton finns redan på programmet. Egentligen finns det ingen gräns på antalet aktiviteter så länge vi har ledare och medlemmar som vill vara med och träna, säger ledaren Marika Koivuluoto som samarbetar med Maria Brandstedt, Anna Rolandsson, Marie Ählman och Sara Hollertz.

När klubben i veckan drog igång vårsäsongens program samlades ett 40-tal män, kvinnor och ungdomar i skolans gymnastiksal för att träna.

– Det är mammor och pappor, unga fotbollsspelare och deras kompisar som är med och kör. De äldsta är runt 60 år. Det bästa med cirkelträningen är att alla tränar efter egen förmåga och vad man klarar på stationerna. Det är bara du själv som räknar dina armhävningar.

Artikelbild

| Olivia Karlsson hoppar hopprep.

Marika Koivuluoto förklarar att fotbollen är grundstommen i föreningen men att orten är för liten för att bara en sportgren räcker för att få fler i samhället involverade. Ett breddat utbud – som ett väl fungerande motionsprogram och andra aktiviteter – lyfter intresset.

– Socialt har vi jättekul. Ännu roligare blir det när fler och fler utifrån ansluter. Löpgruppen har många gånger tränat i hårt vind och minusgrader, men vädret spelar mindre roll när det är så kul att träffas. Bra ledare är toppen. Löpledaren Malin Edström gör ett jättebra jobb.

Artikelbild

| Marika Koivuluoto visar en av stationerna.

Mer om föreningen:

Antalet medlemmar: Cirka 500. Herrlaget i fotboll är nya i division fem. Kommunens enda damlag spelar i fyran. Hjärtat i föreningen är barn- och ungdomsverksamheten med seriespel, boll och lek, barngympa och innebandy. På somrarna erbjuder föreningen löpträning och fys vid utegymmet på Ringvallen samt simskola i Tjen.