Valdemarsviks centrum har levt upp de senaste dagarna. Besökare har dragits till Fiskekajen i hamnen där det imponerande fartyget Tre Kronor af Stockholm har legat vid kaj.

– Jag vill hävda att det här är ett av världens mest förnämsta träfartyg. Tre Kronor är ett ovanligt välbyggt och vackert fartyg, säger skepparen Allen Palmer.

Tillsammans med besättningen på bortåt fem personer, samt gästande volontärer, framför han det drygt trettio meter långa fartyget längs svenska kusten. Tre Kronor, som sjösattes 2005, används framgångsrikt för att skapa en dialog om Östersjön.

Artikelbild

Välbesökt. Tre Kronors placering vid Fiskekajen har lockat många nyfikna besökare under dagarna i Valdemarsvik. Fartyget lämnar orten idag tisdag för vidare färd mot Stockholm.

– Initiativet Hållbara Hav startade för fyra år sedan, i samarbete med fartygets gudmor Kronprinsessan Viktoria. Och nu, fyra år senare, börjar folk lyssnar på oss och vända sig till oss för samarbete och information, säger Sture Haglund, verksam inom Initiativet.

Han uppger att det finns ljuspunkter avseende Östersjöns mående. Även om läget fortfarande kan betecknas som allvarligt, menar Hållbara Hav att det finns potential att med små medel göra insatser. Det var också budskapet som spreds till de skolklasser som på måndagen besökte skeppet i Valdemarsviks hamn. Eleverna gick därifrån med handfasta råd om vardagliga val som påverkar Östersjön.

Låt oss slutligen grotta ned oss en aning i skönheten hos ett skepp av Tre Kronors kaliber. NT:s reporter ber skepparen beskriva hur det känns att susa fram på vågorna med vind i seglen.

– Det är en speciell känsla. Fartyget väger ju 370 ton. Och när du får 370 ton att lyda din navigering, då känner du dig mäktig som en kung, blir svaret.