– Jag blev intresserad av landsbygdspartiets politik före valet 2014. Partiet affischerade ganska mycket i Ringarum där jag bor och jag gillade deras partiprogram. Särskilt satsningen på att lyfta frågan om en levande landsbygd. Men medlem kom jag inte att bli förrän 2015, säger Måns Holmqvist.

Han är kritisk till många andra partier som i praktiken "blåser upp" landsbygdspolitiken under ett par intensiva månader ett uppmärksammat valår.

– Däremellan är det inte lika intressant. Vi som bor på landsbygden betalar lika mycket i skatt som alla andra, men får mindre för skattepengarna. Jag är till och med inne på att vi på landsbygden istället borde få betala mindre i skatt eftersom samhällsservicen är så pass mycket lägre. Vi pratar naturligtvis inte om några enkla frågor att lösa när hela frågeställningen är komplex, utvecklar Måns Holmqvist, vice ordförande i ungdomsförbundet.

På Landsbygdspartiets lista till kommunfullmäktige (femteplats) tituleras du som dräng?

– Det är ju det jag jobbar som på gården i värmländska Väse mellan Kristinehamn och Karlstad. Dräng känns naturligt, kort och enkelt. Lantbruksarbetare är långt och komplicerat. På gården jobbar jag med allt möjligt. Det är mycket djurskötsel, reparationer, underhåll och traktorkörning.

Vad vill du förändra på hemmaplan?

– Jag ställer mig helt och fullt bakom Anders Bockgårds uttalande om partiprogrammet. En annan fråga som är viktig för mig är att det ska serveras mer lokalproducerad mat – i första hand från gårdar i Valdemarsvik eller länet – i skolor och äldreboenden.

Ni har ett mandat i fullmäktige. Är det möjligt att knipa ett till?

– Det hoppas jag. Nu gäller det att synas och höras. Det finns många röster i Valdemarsvik att kämpa om!