Det ser nu ut som om länsstyrelsens tidigare utfärdade eldningsförbud kvarstår över valborgsmässoafton, men definitivt besked kommer först på måndag.

– Jag var i kontakt med länsstyrelsen på torsdagen, men kunde inte få något klart besked så vi avvaktar om eldandet, säger Lars Beckman, ordförande i Waldemarsviks Träbåtsförening.

I Valdemarsvik tänds majbrasan av gammal hävd på en flotte i Valdemarsviken, men Lars Beckman är osäker på om man får tända den, trots omgivande vatten.

– Vi kanske inte heller ska ha fyrverkeri om eldningsförbudet kvarstår, vi skjuter raketerna ut över vattnet, men vi måste i alla fall diskutera det också.

Någon plan B, det vill säga alternativ som exempelvis eldkorgar har inte diskuterats.

Årets vårtalare i Valdemarsvik är Hanna Andersson och det blir underhållning av den stora Joyvoicekören med Linn Svensson.

I Gryt firas det traditionellt på Björkudden med Gryts hembygdsförening som värd.

– Om det kommer regn innan så får vi nog tända den brasa vi byggt, säger Barbro Pettersson, årets vårtalare i Gryt.

– Men Fredrik Gräslund kommer att utföra ett ljusspel, vi kommer att skjuta raketer ut över sjön och Lenas Drängar sjunger in våren, så det blir fint ändå här ute.

I Skeppsgården arrangerar Östra Eds hembygdsförening Valborgsfirandet.

– Är det fortfarande eldningsförbud så ställer vi också in fyrverkeriet för det är nästan ännu farligare, säger David Fogelberg i föreningen.

Däremot tror han att det planerade fackeltåget kan genomföras.

– Men vi får sedan lägga facklorna på ett säkert ställe som i någon eldkorg eller liknande, säger David Fogelberg.

– Jag bedömer inte att brandfaran är så stor i hagen där vi håller till, vi har vatten på tre sidor och det är en betad hage så det finns inget fjolårsgräs.

Här blir det också körsång samt vårtal av Kajsa Norrby.

I Gusum firas det på bandyplanen med Gusums IF som arrangör och Ted Starkås som vårtalare och även här planeras fackeltåg. I Ringarum håller man till på hembygdsberget med körsång och vårtal av Christina Gårdebäck Stork. I Fyllingarum ska Hans Andersson vårtala och arrangör är bygdegårdsföreningen. Tryserums hembygdsförening står som vanligt för evenemanget där, i år med Bror-Tommy Sturk som vårtalare.