Bakom siffrorna står kreditupplysningssajten Ratsit, som i ett projekt har rangordnat Sveriges kommuner efter skillnaden i inkomst mellan könen.

– Resultatet visar att i Valdemarsvik har kvinnor 22,97 procent lägre medelinkomst än män, vilket är bättre än genomsnittet i landet, som ligger 26,40 procent lägre för kvinnor. Siffrorna är även bättre än 203 kommuner, säger Elias Högberg, kommunikatör på Ratsit.

Inkomstskillnaderna har ökat i de flesta av Sveriges kommuner och i genomsnitt tjänar kvinnor idag ungefär en fjärdedel mindre än män.

Att kvinnor generellt sett har lägre lön än män är numera ett väl dokumenterat faktum. Statistik från 2016 visar att kvinnor i snitt har tolv procent mindre i lön jämfört med män. Det betyder 50 400 kronor mindre i plånboken om året, uppger Ratsit i en kommentar till undersökningen.

I en jämförelse av löner mellan män och kvinnor – som är lika gamla och som har samma yrken – tjänar kvinnor runt 4,5 procent mindre i lön.

– Det finns inga standardsvar på varför medelinkomsten i Valdemarsvik är så pass lägre jämfört med jämförbara kommuner. Kanske hänger det ihop med en viss kommuns historia? Kommuner med hög andel kommunanställda – där inte löneskillnaderna mellan män och kvinnor är så stora – kan vara en möjlig förklaring. Likaså i kommuner som har en högre andel bidragstagare än andra, utvecklar Elias Högberg.

Lägst skillnader i medelinkomst har Haparanda, Övertorneå, Årjäng, Torsby och Bräcke.

Läs mer om undersökning här (extern länk).