Kommunen informerade redan i början av juli att det råder bevattningsförbud på respektive orter för abonnenter med kommunalt vatten. Det innebär att det inte längre är tillåtet att vattna med slang och spridare eller att tvätta och skölja bilen med hjälp av vattenslang. Blomvattning med kanna är tillåtet.

Marie Schmid, tillförordnad kommunchef, berättar att det är riktigt, riktigt torrt i markerna. Än är heller inget större regnoväder på ingång.

– Den lilla nederbörd som fallit i veckan har inte förbättrat situationen för oss. Vi behöver regn, mycket regn trots att det är semestertider.

Läget för Valdemarsvik, Ringarum och Gusum?

– Vi ser än så länge inga avbrott i vattenförsörjningen när det gäller dricksvattnet. Så långt är det ingen fara. Veckokontrollerna i länet – där kommunerna pratar med varandra – gör att vi ser om det är någon kommun som får bekymmer eller att vattenreserverna sinar. Men där är vi inte. Vi rekommenderar återhållssamhet när vi pratar om att vattna i trädgårdarna.

Tills vidare råder eldningsförbud i hela Östergötland på grund av de senaste veckornas värme och torka. Brandrisken bedöms som mycket stor.