Frukostmöte om morgondagens arbetskraft

Kompetens, rekrytering, praktik och utbildning ledord på företagarträff.

AF-chefen Inger Schroeder pratar rekryteringsfrågor med företagaren Johnny Nilsson.

AF-chefen Inger Schroeder pratar rekryteringsfrågor med företagaren Johnny Nilsson.

Foto: Rikard W Larsson

Valdemarsviks kommun2019-08-28 18:30

Många företag, små som stora, ställs framöver inför stora utmaningar i jakten på nya medarbetare. Kommunens näringslivsavdelning och arbetsmarknadsenhet bjöd i onsdags in till frukostmöte i Funkishuset. Inbjudna var Arbetsförmedlingen som förträddes av chefen Inger Schroeder och företagshandläggaren Fia Blixt. På plats fanns också politiker och tjänstemän.

Johnny Nilsson, SMP AB, Stora Mossen, Valdemarsvik, har framtidsbilden klar:

– Inom fem år når fem medarbetare pensionsåldern hos oss. På sikt måste vi lösa det. Både kommunen och Arbetsförmedlingen förstår våra villkor men frågan är svår. Vi kan erbjuda bra boende, fina skolor och underbara omgivningar. Men det gäller att hitta mixen så att även maken eller makan till en CNC-operatör kan få arbete här.

Inger Schroeder, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping/Finspång/Valdemarsvik:

–Arbetslösheten är på väg ner bland vuxna och ungdomar, men kan öka i höst. Samarbete där kommunen kan erbjuda plats till våra medarbetare är en jätteviktig del längre fram. Vi kan inte ensam lösa den här typen av frågor.

Malin Österström, näringslivssamordnare:

– Vi behöver få hit olika yrkeskategorier. En del kan vi kanske nå genom vässad marknadsföring, nätverkande och dialog. Arbetsförmedlingen har fortfarande ett ansvar när det gäller kompetensutveckling men här krävs utökad samverkan.  Tillsammans tror jag att vi kan göra mycket för de lokala näringarna som har ett stort kompetensbehov.

Karta: Valdemarsvik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!