Här ser kommunen en ökning av cannabis

Enligt de mätningar som gjorts på avloppsvattnet i länet har cannabisbruket i Valdemarsvik fortsatt uppåt i raketfart.

Ökningen av cannabisbruket i Valdemarsvik fortsätter enligt årets mätningar av drogrester i avloppsvattnet.

Ökningen av cannabisbruket i Valdemarsvik fortsätter enligt årets mätningar av drogrester i avloppsvattnet.

Foto: Anne-Marie Karlsson

Valdemarsviks kommun2019-12-06 22:30

På fredagen presenterade Länsstyrelsen Östergötland 2019 års mätning av drogrester i avloppsvattnet. Resultatet för Valdemarsvik visade 2018 på 156 doser cannabis per 1000 invånare och dygn och den siffran har 2019 ökat till 315 – detta medan trenden är nedåtgående i exempelvis Söderköping och Norrköping. 

Lotta Hjalmarsson Österholm är länssamordnare för det ANDT-förebyggande arbetet.

– Den här rapporten består av mätningar på avloppsvattnet men också av en kartläggning av narkotikabruket genom en enkät: det är två pusselbitar, säger Lotta Hjalmarsson Österholm som också påpekar att det i en liten kommun kan röra sig om ett relativt litet antal individer som drar upp siffrorna.

– Säg att man har 25 personer med höga toleransnivåer som är storbrukare, det slår igenom i en liten kommun som Valdemarsvik med bara 2 700 personer anslutna till reningsverket.

Det hon ser positivt med årets rapport är att drogbruket sett till hela länet har gått ner.

– Det viktiga nu är att kommunerna sätter sig ned med polisen och andra aktörer lokalt och tittar på det här: finns tillräckligt mycket förebyggande insatser? I vilka grupper har vi missbruket? Har vi rätt möjligheter till vård och behandling?

Samordnare för dessa frågor i Valdemarsviks kommun är Fredrik Törnborg och han är bekymrad.

– I år har vi dock haft problem med mätningarna och fick sätta in en extramätning i oktober som gav ett väldigt högt resultat. För att säkerställa att det inte har gjorts något fel ska vi göra ännu en mätning i vinter, säger Fredrik Törnborg som betecknar resultatet som förvånande med tanke den kunskap polisen, socialen och fritidssektorn har som inte indikerat någon ökning.

– Det vi vet är att ungdomar upp till 18 inte missbrukar mer än i andra kommuner. Istället rör det sig främst om två grupper: en är kända vanemissbrukare som står för en ganska stor del, sedan har vi unga vuxna mellan 19 och 25 som har en liberal syn på cannabis och använder det som rekreationsdrog.

Flera möten är inplanerade i närtid där det här ska lyftas.

– Nästa vecka har vi ett möte med kommunledningen och lokalområdespolischefen Peter Wahlberg, veckan efter har jag bokat in möte med två poliser som kommer att jobba i Östergötland mot narkotika, berättar Fredrik Törnborg.

– Att ändra på den här trenden är långsiktigt, vi ska sätta in förebyggande åtgärder och tro på dom och hålla i över tid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!