Högt vattenstånd kan bli långvarigt

Det höga vattenståndet som råder i Östersjön kan fortsätta ett bra tag till, enligt SMHI. Ihärdiga västvindar har tryckt in vattnet genom Öresund in i Östersjön vilket märks också i Valdemarsvik.

Vattenståndet i hela Östersjön, och även i Valdemarsvik, är högre än normalt – vilket syntes vid gästhamnen på torsdagen. Den närmaste veckan kan det bli ännu högre.

Vattenståndet i hela Östersjön, och även i Valdemarsvik, är högre än normalt – vilket syntes vid gästhamnen på torsdagen. Den närmaste veckan kan det bli ännu högre.

Foto: Patrik Selsfors

Valdemarsviks kommun2020-02-21 17:00

Det har rått ett ovanligt högt vattenstånd i Östersjön den senaste veckan vilket naturligtvis främst märks i kustområdet och skärgården. Vid gästhamnen i Valdemarsvik syns vattnet stå högt upp mot kajkanten.

– De närmaste mätstationerna från Valdemarsvik är väl Västervik och Oskarshamn och de ligger på dryga 60 centimeter över det normala vattenståndet, berättar Jörgen Öberg, vakthavande oceanograf på SMHI på torsdagen och tillägger att det ändå inte är häpnadsväckande högt för årstiden.

På fredagen är det något lägre vattenstånd i Valdemarsvikstrakten, men väderprognosen ger vid handen att det kan förväntas högt vattenstånd även framöver – kanske upp mot nivåer som ger en klass 1-varning. SMHI utfärdar en sådan när vattenståndet är 75 centimeter högre än normalt och på fredagen ligger klass 1-varningar för högt vattenstånd från södra Bottenhavet och norrut.

Orsaken till det här är inte i första hand det kraftiga regnet utan snarare de senaste månadernas lågtryck som inneburit blåsigt väder.

– Det är de långvariga västvindarna som tryckt in vatten i hela Östersjöbassängen, det är påfyllt från Nordsjön genom Öresund och Bälten genom de här ihärdiga västvindarna som fortsatt sedan mitten på november och december egentligen, säger Jörgen Öberg, som menar att väderläget inte heller ser ut att förändras på ett tag.

– Tills dess att vi får ett ordentligt vinterhögtryck som trycker ut vattnet samma väg det kom så kommer det att se ut så här. Det ser också ut att kunna fortsätta ett bra tag framöver.

Det här innebär att om man har strandnära installationer som exempelvis bryggor och sjöbodar kan det vara läge att kontrollera dessa.

Men det behöver inte enbart vara negativa konsekvenser med det höga vattenståndet och de långvariga västvindarna. I Östersjön finns stora områden med syrefria bottnar som dessutom ökade i omfång under hösten 2018, en delförklaring till det kan vara de höga och långvariga sommartemperaturerna 2018 enligt SMHI.

Inflödet av saltare vatten från Nordsjön och Kattegatt kan – under vissa förutsättningar – innebära en ökad syresättning vilket Östersjön som varande ett innanhav är beroende av. Hur det blir med detta återstår dock att se eftersom det rör sig om tämligen långsamma processer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!