Nyligen bjöd Valdemarsviks kommun in till ett näringslivsmöte som ägde rum på RK teknik i Gusum – ett företag med cirka 60 anställda, som tillverkar och monterar balkonger. Med på mötet fanns kommunens nya IKT-pedagog Angelika Johansson som gjorde en dragning om sitt uppdrag: att utveckla digitaliseringen i Valdemarsviks skolor (IKT står för information, kommunikation och teknik).
Bakgrunden till kraven på digitalisering i skolan ligger i regeringens digitaliseringsstategi från 2017, som också lett till att det numera är inskrivet i skollagen och i läroplanen. Men för att detta ska fungera krävs välutbildad personal och rektorer samt inte minst digitala enheter till eleverna – det sistnämnda är inte optimalt i nuläget.
– På Vammarskolan har vi 40 datorer till 300 elever, så det är inte lätt att genomföra det här uppdraget i dag. Programmen vi har fungerar inte heller optimalt, sa Angelika Johansson.
Detta innebär att det behöver göras en upphandling just vad gäller digitala enheter till eleverna.
– Vi pratar om det som heter Chromebook, en enklare variant av dator som jobbar mot molnet, berättade Angelika Johansson.
Hon förklarade också att man nu skriver en projektplan och låter rektorerna gå en kurs i ämnet arrangerad av Skolverket.
Visionen man har när det gäller eleverna i Valdemarsviks skolor är att alla elever i årskurs 4 till 9 ska få tillgång till varsin Chromebook, medan förskolan till årskurs tre ska ha en dator på två elever.
– Vi har lite brådis, för i mars 2020 kommer niornas nationella prov att vara digitala. Satsningen börjar vårterminen 2020 med årskurs nio och då handlar det om 110 enheter, så att vi har lite backup. Till hösten blir det sedan klass sju och åtta, avslutade Angelika Johansson som tillade att satsningen fortsätter 2021 med årskurs 4 till 6.
Just nu pågår budgetarbetet för 2020 där pengar kommer att avsättas för digitaliseringen, så ännu är det inte klart hur mycket pengar det handlar om. Men enligt skolchefen Caroline Hedvall är lösningen med Chromebook den billigaste, där varje enhet kostar omkring 3000 kronor. Det skulle innebära 310 000 kronor för enheter till samtliga niondeklassare.
– Vi söker också statsbidrag för exempelvis likvärdig skola, digitalisering är ju en bit som är viktigt för detta. För att ha ett budgetutrymme lägger vi en projektplan på 3–4 år så det införs i etapper, säger Caroline Hedvall.