I USA är Black Friday, fredagen efter Thanksgiving, årets största rea-dag och en markör för starten av julhandeln. Fenomenet har på senare år fått fäste även i Sverige, och så också i Finspång. Numera har Black Friday på flera håll utökats till Black Weekend, och vissa butiker har en hel vecka med rea, Black Week. Klädbutiken Family House uppmanade folk att handla lokalt under rean och julshoppningen för att stötta ortens handlare. "Black Friday och Cybermåndag med flera är dagar som slår extra hårt mot oss lokala butiker när personer väljer att leta sig ut på nätet istället för att göra sina inköp och samtidigt stödja oss på hemmaplan", skrev de på sin Facebook-sida.

Susanne Gunnarsson som driver butiken Susanne´s skor och väskor i Finspångs centrum känner av reahetsen.

– Det gick väl okej, men många har åkt till Norrköping och Linköping.

Artikelbild

| "Många har åkt till Norrköping och Linköping", säger Susanne Gunnarsson.

För henne är det inte nätshoppingen som är problemet.

– För just vår butik handlar det inte så mycket om att vi blir utkonkurrerade av internet, utan att kunderna åker till andra ställen. Det är rabatter, rabatter, rabatter – vi kan inte erbjuda det. Först är det Halloween, sedan är det Black Friday, jul och mellandagsrea. Det funkar inte.

Intill Susannes butik ligger klädbutiken Mingla Women som drivs av Fabiola Nestor-Lundh och Eva-Lotta Larsson.

– Vår bransch är färdig att rea sönder sig. Men man måste ju vara med, kör alla andra så har man inget val, säger Eva-Lotta.

Artikelbild

| Klädbutiken Family House uppmanade folk att handla lokalt för att stötta ortens handlare.

– Det vi kan slåss med på sådana här mindre orter är personlig service. Vi får försöka konkurrera med det som inte finns i de större städerna.

Lotta Persson driver butiken Lilla Nalle & Jag där hon säljer barnartiklar. Hon har fått positiva signaler om mer lokal handel.

Artikelbild

| Klädbutiken Family House uppmanade folk att handla lokalt för att stötta ortens handlare.

– Jag har hört många kunder säga "i år ska jag handla alla julklappar i Finspång", och det är ju bra med en sådan inställning. Det finns faktiskt mycket i Finspång.

Birgitta Kindahl driver MH:s Damshop i Viberga och hade en Black Weekend som start på julshoppningen.

– På fredagen gick det bra, men sedan blev det lite sämre resten av helgen. Det är väl bara Black Friday som kunderna tänker att det ska vara rea, jag hade hela helgen, säger hon och spekulerar precis som Susanne Gunnarsson att kunderna kan ha åkt till Norrköping för att handla.

Tycker du att Finspångsborna är duktiga på att handla lokalt?

– Jo, men det tycker jag, och gör de inte det så försvinner man ju. Blir det ingenting kvar är det ju inte dags att börja gnälla då, när butikerna redan är borta.