Det var i lördags som elva får dödades och tre fick avlivas på grund av sina skador efter att en varg attackerat får i en hage söder om Hällestad. Boende i områden är skakade efter händelsen och är oroliga för att det ska ske fler attacker. Erik Johansson, representant för markägaren, förklarar att vargattacken är oroväckande. David Johansson, boende i området, instämmer:

– Det är så nära inpå bebyggelsen och det är ett oskyggt beteende av vargarna att vara så nära. Man ska inte behöva vara orolig för att röra sig i skog och natur.

David Johansson har tidigare i vintras sett vargspår i snön. Detta har gjort att han och hans familj blivit rädda för att ge sig ut i skogen. I närområdet där vargattacken skedde finns även en sommarstugeförening med 33 fastigheter där det bor barnfamiljer med husdjur. Vargattacken har även påverkat dem.

Artikelbild

| Hagen vätter mot den närliggande sjön. Runt hagen finns det bebyggelse med boende och en sommarstugeförening.

– Här är det mycket svampvänlig skog. Jag har pratat med en del boende och de går inte ut på den berörda sidan och plockar längre, säger en av fastighetsägarna, som vill vara anonym.

En av åtgärderna som kan göras vid liknande händelser med vilda rovdjur är att ansöka om skyddsjakt på de aktuella djuren. Daniel Hellqvist, länsstyrelsens besiktningsman, kommenterar huruvida det skulle kunna bli aktuellt med skyddsjakt.

– Blir det fler attacker och inom samma område kan det bli aktuellt. Det beror på vad som har hänt och hur vargarna betett sig, förklarar han.

Daniel Hellqvist skickade i måndags iväg DNA-prover han tog från fårens sår på analys.

Artikelbild

| Erik Johansson, representant för markägaren, visar runt i hagen där fåren tidigare har gått runt och betat.

– Det tar minst en vecka innan man har analyserat proverna.