Ny metod för lagring av koldioxid
Varje år släpps 23 miljarder ton koldioxid ut i atmosfären och detta anses vara den största orsaken till att jorden hotas av global uppvärmning.
Rasmus Åkerblom, Vetenskapsmagasinets programledare.
Foto: Fotograf saknas!
Användningen av fossila bränslen utgör ett stort hot mot jordens klimat på sikt. Forskare och kraftbolag menar att det går att rena de fossila kraftverkens utsläpp från koldioxid och lagra denna i underjorden, i samma slags formationer som olja och naturgas pumpas upp ifrån. Enligt forskarnas uppskattningar skulle lagren kunna räcka för hela världens utsläpp i mellan 60 och 500 år.
I flera år har norska Statoil lagrat koldioxid vid Sleipnerfältet utanför kusten och företaget satsar på att bli bäst i världen på den här tekniken. Vetenskapsmagasinet har besökt företaget i Norge.
Egenintresse
- Självklart har branschen ett egenintresse i det här. Men samtidigt måste man komma ihåg att ekvationen inte går ihop i dag. Här finns en potentiell lösning som branschen är beredd att satsa på, säger Lars Strömberg på Vattenfall.
Bolaget vill använda den nya tekniken för framtidens kraftverk i Tyskland, där de äger flera stora kolkraftverk. Utanför Berlin har man påbörjat ett pilotprojekt med koldioxidlagring.
- Det är handeln med utsläppsrätter som kommer att göra tekniken lönsam. Snart kommer det att bli billigare för kraftbolagen att rena utsläpp och lagra koldioxid än att betala för utsläppen, säger Lars Strömberg.
Reportage från Chalmers experimentanläggning i Göteborg där doktoranden Klas Andersson förklarar hur förbränning av fossila bränslen går till. Koldioxiden släpps inte ut utan sparas för att senare kunna lagras.
Många skeptiska
Men inom miljörörelsen är många skeptiska mot den nya tekniken och pekar på att miljökonsekvenserna ännu är outredda och framför allt finns en rädsla för att man ska bli beroende av fossila bränslen även i framtiden.
Och en del forskare hävdar att oljan inte kommer att räcka lika länge som man tidigare har trott.
Vågkraft
I Vetenskapens värld på måndag blir det också ett reportage om vågkraft, som är ett miljövänligt alternativ vars potential är långt ifrån fullt utnyttjad. Men ny forskning pågår och denna ska göra vågorna till en konkurrenskraftig kraftkälla.
Medverkar gör professor Hans Bernhoff vid Uppsala universitet som forskar kring vågkraftens möjligheter. Han berättar att denna kraftkälla absolut är något att räkna med, till och med här i Sverige där vi inte har så stora vågor.
Men de smidiga generationer som har utvecklats gör att man kan utnyttja vågornas rörelser och det gör att det finns möjligheter att göra vågkraften lönsam.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!