Eldfenomenet på himlen ska enligt TT röra sig om en bolid.

– Det är som en meteorit men med lägre densitet vilket gör att den brinner längre när den kommer in i atmosfären, sade vår sportreporter Rikard Björling, när han läste vittnesmålen som kommit in till vår redaktion.

Läsarreaktioner

Efter att klockan slagit 21 på onsdagskvällen skickades flera vittnesmål om eldklotet till redaktionen.

En kvinnlig tipsare från Linköping skickade ett mejl vid 21.04: "Förmodar att ni fått in tips om stjärnfallet för en stund sen? Fick tyvärr ingen bild men har aldrig sett något liknande. Isade till i magen när jag såg det."

En stund senare kunde tipsaren uppdatera händelsen med följande: "Jag körde på brokindsleden mot Ekholmen i höjd med Jakobsdal. Det var ungefär över Sturefors från mitt håll. Har sett stjärnfall förut men detta blev jag nästan chockad av. Det lystes upp en lång ljusbåge som efter några sekunder splittrades i vad som såg ut som en mindre explosion med eldklot."

En annan tipsare från Norrköping uttryckte sig så här: "Stort eldklot över Bråviken hann ej ta kort. Det brann upp innan."

Ytterligare ett vittne till stjärnfallet hörde av sig och berättade följande:

"Tyckte jag såg ett meteoritfall vid Borg kyrka/golfbanan. Satt inne och såg ett eldklot med osäker på vad det var."

En läsare från Linköpingstrakten hörde av sig omkring 21.30: "Såg även detta här nere i Växjö, hann ej ta bild."

En läsare i Västervik kunde fylla på vittnesmängden några minuter senare:

"Stjärnfallet syntes även över centrala Västervik. Föll i nord sydlig riktning."

Vid 21.50-tiden berättade en läsare i Norrköping, Maria Lindskog, att hon sett ett stort eldklot falla ner i närheten av bostadsområdet Kneippen syd. "Jättehäftigt! Var ett stort klot med eldslågor som föll fort. Kl. 21.00 var det. Såg nästan ut som det landade i Klockaretorpet nära där jag var. Blev nyfiken och åkte och kollade om det eventuellt brann någonstans."

Marie Sundén kom cyklandes på Gamla Övägen i Norrköping när hon såg klotet: "Bromsade in när jag såg ljusskenet, såg ut som något störtade. Såg otäckt ut."

Emelie Karlsson såg fenomenet även i Mjölby: "Såg ut som det som "faller ned" när man skjuter en raket och den har smällt. Undrade va de va men förstår ju nu att det måste varit detta jag såg! Häftigt!"

En läsare mejlade in vid 22.33 efter att hon och hennes son såg eldklotet i Mantorp utanför Mjölby. "Det var först som en stjärna "som föll", sedan började det brinna. Det tog så lång tid att jag hann påkalla sonens uppmärksamhet och bromsa in bilen innan det försvann/ramlade ner. Vi trodde det var nära eftersom det syntes så väl, men förstår nu att det nog var stort och långt bort istället. Det brann med en stor och klar, gul låga med grön/blå "svans". Vi är nyfikna på vad det var!"

Enligt Aftonbladet har ljusfenomenet fått många att larma Sjö- och flygräddningscentralen.

– Det ringer överallt här. Vi har påringningar från hela södra Sverige, Stockholm, Gotland, Hanöbukten och Göteborg. De som larmar beskriver ett ljusfenomen som har synts i ett par sekunder, säger Christer Haglund, räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral till Aftonbladet.

SOS larmades strax efter klockan 21 på onsdagskvällen eftersom någon uppfattat eldklotet som en nödraket. Larmet kommunicerades som en drunkning.