På måndagen levererades huskroppen som ska bli ortens nya affär. Snett emot Gamla Hemmet, där hembygdsföreningen finns, kommer den nya affären att ligga. För många år sedan fanns det en affär just i Gamla Hemmet men nu är det ett 20-tal år sedan Västra Husby-borna haft en egen livsmedelsbutik.
– Det ska bli spännande, det här är min första affär, säger Nicolas Velin.
Han har pluggat till byggingenjör i Örebro. Det var där han kom på den udda idén, när han besökte en dygnet-runt-öppen butik. Nicolas tänkte att konceptet, som kommer från butikskedjan 24food, behövs på fler platser, speciellt på landsbygden. Så han började kolla upp områden utanför hemorten Norrköping där det fanns mer än 400 hushåll men ingen butik.
– Det är en kontantfri butik som kunderna kan logga in sig i när de vill på dygnet. Jag kommer att ha omkring 300-400 artiklar, egentligen allt som man behöver hemma, säger Nicolas Velin.
Det kommer att finnas alla typer av livsmedel, mejerier, frukt och grönsaker men även bröd, frysta artiklar och andra hushållsvaror.
– Det vore roligt om producenter i trakten ville samarbeta. Kanske någon vill sälja viltkött eller annat. Jag har redan fått förfrågan om att sälja lokal honung, säger han.
Kedjan 24food har ett basutbud som han måste följa, men sedan får han ha fler artiklar utöver det.
– Priserna kommer att matcha andra livsmedelsbutiker som har öppet längre. Kanske någon krona mer än billiga butiker, men det kommer inte att vara lika dyrt som på bensinmackar, säger han.
– Jag tror på det här. Människor sparar framför allt tid om de han handla nära hemmet och slipper åka till affärer. Det är också miljövänligare och ekonomiskt, speciellt nu då bensinpriserna ökar.
Att starta butik har varit lärorikt. Nicolas berättar att han satsat sina egna sparpengar för att kunna starta eget och har inte tagit några lån.
– Det har varit en tung investering på några hundra tusen kronor, säger han.
Den första svårigheten var att hitta en bra plats och sedan söka bygglov, strandskyddsdispens och olika intyg från miljö- och hälsoskyddsmyndigheten.
Han jobbar heltid som byggnadsingenjör och tänker sköta affären vid sidan om.
– Minst tre gånger i veckan tror jag att jag måste vara här. Det handlar om att ta emot varor, städa och fronta i butiken. Det blir väl att åka efter mitt vanliga jobb, säger han.
Förhoppningen är att butiken öppnar i april.