Poliser testas för ett hundliv
Elva poliser genomgår nu test för att i framtiden kunna bli hundförare.- Fem tjänster ska tillsättas. Nu ska vi se vilka som passar bäst, säger Torgny Hultin som är chef för polisens hundförare.
Ett delmoment är livräddning. Mimmi Jansson släpar fram Johan Holgersson som figurerar skadad ute i skogen.
Foto: Fotograf saknas!
Just denna dag är åhörarna fyra unga polisen som har lämnat in en intresseansökan om att få bli hundförare.
- Totalt ska vi ta in fem nya hundförare. Elva har sökt tjänsterna och vi låter dem komma hit i små grupper i olika omgångar så att vi får känna lite på varandra, säger Torgny Hultin som är chef för polisens hundförare i Östergötland.
Mimmi vill något nytt
En av de som sökt sig hit är Mimmi Jansson från Norrköping. Hon har arbetat vid ordningspolisen under tre års tid och vill nu prova på något nytt.
- Jag älskar att jobba med hundar. Min sambo och jag har redan två hundar som vi lägger ned mycket tid på.
Hon är väl medveten om att arbetet som hundförare innebär en låsning för familjen på fritiden.
- Att ha en polishund hemma innebär ansvar för hunden dygnet runt. En sådan hund kan man inte lämna bort hur som helst om man ska på semester till exempel.
När Mimmi Jansson kom till Viggeby för information och tester hade hon sällskap av tre andra poliser som var där i samma ärende. Petter Johansson, Oskar Dahlqvist samt Magnus Fransson.
Hårt fysiskt arbete
Eftersom det kan vara riktigt fysiskt påfrestande att till exempel spåra i svår terräng med hund så ställs det krav på att de sökande har en bra fysik.
För att få klarhet i de sökandes fysiska status fick de genomföra ett enklare fystest när de var på besök vid träningsanläggningen i Viggeby. Först skulle de springa drygt nio kilometer. När de sedan kom till träningsplatsen igen skulle de bära en 35 kilo tung säck uppför ett hinder och sedan ett hundratal meter genom skogen.
- Det ska simulera att man bär sin hund. Den kan till exempel skada sig i tjänst eller det kan ligga glas på marken som man måste skydda hunden ifrån, säger Stefan Lönnvik.
I fystestet ingick även ett moment där man livräddar en till synes medvetslös människa genom att bära/dra personen ett tjugotal meter i terrängen.
- Det var riktigt tung, säger Mimmi efter avslutad fystest.
- Efter att ha sprungit nästan en mil i högt tempo blir det riktigt tungt att bära på säcken som simulerar hund.
Hon är glad att hon får göra testet på exakt samma villkor som männen.
- Annars blir det lätt snack om att vi inte orkar lika mycket.
Torgny Hultin tycker att det är bra att tjejer söker sig till hundförartjänster. Totalt är det tre tjejer som anmält intresse till de fem nya tjänsterna.
Tjejer är välkomna
- Från ledningen vill man ha in allt fler tjejer inom alla kategorier av poliser. Inom hundförarna har vi ingen tjej över huvudtaget, kanske blir det så nu.
Totalt i Sverige finns det cirka 30-40 kvinnliga hundförare inom polisen. De utgör cirka tio procent av totalt cirka 450 hundförare i hela landet.
- Sedan gäller det att finna fem nya polishundar till de nya hundförarna. Vi har väldigt bra kontakter runt om i landet och även utomlands så det ska nog ordna sig. Men det gäller att hitta rätt typ av hund till de nya hundförarna. Helst ska de ha lite mjukare hundar till att börja med, det gör det hela lite enklare, säger Torgny Hultin.
Om cirka en månad räknar man med att kunna ge besked om vilka som får de utlysta tjänsterna.
- Ja, det blir spännande att gå och vänta på besked, säger Mimmi Jansson vars sambo även han sökt en hundförartjänst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!