75 mjölkkor ger bonden lön för mödan

Hemmingstorps 75 mjölkkor ger på ett år cirka 760 000 liter mjölk. De är gårdens klart största inkomstkälla.

Foto: Fotograf saknas!

VIKBOLANDET2005-12-15 04:00
Det innebär drygt 10 000 liter per ko och år. En siffra som ligger en bra bit över riksgenomsnittet. Brutto innebär det cirka två miljoner kronor i intäkter per år. Från de 2,65 kronor, plus mjölkbidrag, han får per kilo mjölk (1 kg är ungefär
1 liter), kan man direkt dra en krona för fodret. Sedan tillkommer kostnader för inseminering, veterinär, löner, anläggning med mera.
- Typiskt för en bonde är att bo billigt, ha låg lön och investera eventuell vinst i gården, säger Magnus Jonsson.
Till de 2,65 kronorna från Arla skall läggas mjölkbidraget från EU. 2004 var det 11 öre per liter. 2005 har det varit 14,1 öre och 2006 skall det bli 21 öre.
- Mjölkpriset skall ned på världsmarknadsnivå och det är för att klara det vi får det här mjölkbidraget, säger Magnus Jonsson.

Får betalt för att sluta
Från 2007 kommer mjölkbidraget att betalas ut oavsett om man har kor eller inte. Ett sätt att hjälpa mjölkbonden att avveckla sin verksamhet.
- Det kan kännas litet jobbigt att de betalar för att man skall sluta. Men samtidigt är det bra att det blir balans. När det finns för många mjölkbönder blir inte priserna bra, säger Magnus Jonsson.
Han kommer inte att finnas bland de som avvecklar.
- Jag upplever ett lyft i ekonomin sedan vi byggde ladugården. Jag säljer dubbelt så mycket mjölk nu, säger han.

Sträng kontroll
Mjölken gården levererar genomgår hela tiden en sträng kontroll. Mjölkbilen tar prov vid varje hämtning. Varje vecka ligger ett av dem, okänt vilket för gården, till grund för priset. Fetthalt, protein med flera faktorer påverkar nivån.
Dessutom tar Magnus Jonsson en gång per månad själv prov på varje enskild kos mjölk. När resultatet från det provet kommer åter berättar det det mesta om gårdens produktion, dels för hela besättningen och dels för varje ko. 554 Nettan till exempel hade vid senaste provet mjölkat 54,6 liter/dag, hade 4,4procent fett och 3,1 procent protein. Hon mjölkade på året 605 liter mer än genomsnittet i ladugården.

Fiberrik meny
Utifrån mjölkprovet sätts sedan varje kos meny ihop. Magnus har då tagit prov på ensilaget och får fram ett recept på hur mycket krossat rågvete och havre, rapsmjöl, mineraler och salt han skall blanda till.
Kon har en produktionstid på cirka tre år, vilket betyder att hon hinner kalva tre gånger. Sedan väntar slaktbilen. Inne i kalvningsboxen föds ständigt nya kalvar, snart beredda att ta över mjölkproduktionen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om