Att beståndet av gädda minskat kraftigt i Östersjön beror på storskaliga miljöförändringar och ett ekosystem i obalans. Storspiggen har ökat explosionsartat och äter yngel och rom från andra fiskar. Sälen letar sig inåt land för att äta när torsk och strömming minskat längre ut till havs. För att motverka minskningen av gädda har Hav och vattenmyndigheten beslutat om 64 nya områden från Upplands län i norr till och med Kalmar län i söder, där fiskeförbud råder under delar av året sen 1 april.
Joakim Söderholm har fiskat gädda i Bråviken sen 15 år tillbaka och har märkt av att gäddan håller på att försvinna.
– Det har blivit otroligt mycket sämre på kort tid. Efter 2013 har det gått utför rejält. Min kompis var ute och fiskade mellan Lindö och Lönö i tio timmar igår och fick bara en gädda, säger Joakim Söderholm.
Han berättar att han tillsammans med två kompisar för knappt tio år sedan fick 137 gäddor på en dag när de fiskade vid Bråxvik och Lönö utmed Vikbolandets kust. Det är tur för gäddbeståndet att i princip all gädda som fångas av sportfiskare sen många år sätts tillbaka efter att de hamnat på kroken.
Trots att han mellan 1 januari och 15 juni inte längre får fiska på många av de ställen där han genom åren fått stora gäddor, är Joakim positiv till fredningsområdena.
– Det är bra att något görs. Jag hade kanske hellre sett ett generellt fiskeförbud mellan sista mars och första juni för att freda leken. Men det är klart att det är vettigt och vi sportfiskare måste också ta vårt ansvar.
Joakim, som är medlem i den ideella organisationen Sportfiskarna, menar att det stora flertalet sportfiskare är positiva till fredningsområdena. Förutom att gäddan är en populär fisk för många sportfiskare är den också överst i näringskedjan och viktig för balansen i ekosystemet.
Det är länsstyrelserna som har valt ut områdena och sköter tillsynen. Projektet ska utvärderas efter sju år och Jörgen Dahlin som är länsfiskekonsulent på Länsstyrelsen i Östergötland är optimistisk.
– Det finns studier från fredningsområden i Stockholm att det har effekt och vårt eget område i Licknevarp, som är skyddat året om, är ett praktexempel. Att provfiska där är som att åka en tidsmaskin 20 år tillbaka, det är sjukt mycket fisk där, säger Jörgen Dahlin.
Finns det inte en risk att säl och skarv letar sig till de nya fredningsområdena?
– Sälen är ett stort problem så det ligger lite i det, helt klart. Men i Licknevarpsfjärden har vi av någon anledning inte haft så stort problem med det. Ekosystemet där ute är så fint att jag tror det har mycket lättare att stå emot skarv och säl.
Några skyltar om när det är fiskeförbud har inte satts upp än men man är skyldig att själv hålla reda på var man får fiska, så överträdelse kan leda till böter och att fiskeutrustningen beslagtas. Om man ska ge sig ut och fiska kan det vara en god ide att titta var områdena ligger på havochvatten.se eller på länsstyrelsens hemsida.
Jörgen Dahlin berättar att de kommer att satsa på tillsyn av områdena och att skyltarna kommer att sättas upp i höst.
För en inbiten fiskare som Joakim Söderholm är det dock ingen risk att han skulle råka fiska på fredningsområdet.
– Jag tror vi sportfiskare har bra koll på var områdena är men den som fiskar mer sällan kanske inte har så bra koll så de kan nog få problem i år.