Vi har tidigare skrivit om sexåriga Nelly som måste gå långt för att komma till skolskjutsen. Även femåriga Eleanore, som ska börja förskoleklass till hösten, har en lång och, som mamma Linnea Sandström beskriver det, framförallt farlig väg att gå.
– Kommunen har beslutat att hon ska gå 1,6 kilometer för att komma till hållplatsen. Men då måste hon gå längst en 70-väg med dolda kurvor och dålig sikt. Det är livsfarligt, säger Linnea Sandström.
Familjen bor i Östra Ny och i juli fick de ett mejl från kommunen med besked om upphämtningsplats.
– Jag skickade direkt in en ansökan om skolskjuts, men har inte fått svar. Snart är det skolstart och det enda jag får höra när jag ringer är att handläggningen tar några veckor och att vi ska ha "is i magen".
Borde ni inte ha kollat upp det här tidigare?
– Jo, jag önskar att jag hade gjort det. Men min sambo är uppvuxen i det här huset och när han var barn blev han hämtad här, så vi antog att det skulle vara samma sak nu.
Vilken service kan man begära när man väljer att bosätta sig på landet?
– Självklart har vi själva valt att bo så här. Samtidigt tänker jag att barn ska kunna hämtas av skolbussar på ett tryggt sätt oavsett var man bor.
Riktlinjerna för maxavståndet mellan hem och skolskjuts eller skola är samma för kommuner i hela Sverige. Från förskoleklass till årskurs tre är det max två kilometer som gäller, oavsett om man bor inne i stan eller på landet.
– Jag tycker att det är för långt för ett litet barn även om vägen är säker. Små barn har inget konsekvenstänk och man vet inte vad som kan hända, säger Linnea Sandström.
Om inget besked kommer innan skolan börjar har föräldrarna själva ansvaret att ta barnet till hållplatsen.
– Med våra arbetstider kommer det inte gå att skjutsa henne varje dag. Om det inte går att lösa är jag rädd att vi kommer att behöva flytta. Det känns som att man knappt kan på bo på landet när allt är så krångligt.
Eleanore själv tycker om att bo på landet, hon uppskattar tystnaden som finns där och som saknas i en stad. Däremot vill hon inte gå vägen till upphämtningsplatsen.
– Det är läskigt att gå där, jag har bara gått på vägen med mamma och pappa så det skulle inte kännas bra att gå själv.
Max Wernberg, trafikplanerare på Norrköpings kommun, uppger att vägen som Eleanore ska gå har undersökts i samband med en övergripande trafiköversyn.
– Då gjorde man inte bedömningen att det skulle finnas en förhöjd risk att gå där. Men innan vi fattar ett nytt beslut gör vi en ny bedömning av sträckan.
Ansökningarna om skolskjuts har ökat de senaste åren. Förra läsåret inkom totalt 1 023 ansökningar till kommunen och det här läsåret har hittills 874 inkommit. 49 av dessa gäller trafiksäkerhet.
– Sedan jag började jobba som trafikplanerare år 2017 har ansökningarna ökat varje år. Varför vet jag inte, men oftast handlar det om avståndet till skolan. De flesta som söker uppfyller avståndskravet. Inte alla, men oavsett om man gör det eller inte har man rätt att söka.
Max Wernberg menar att en anledning till att ansökningarna ökar skulle kunna vara det fria skolvalet.
– Det kan vara en av orsakerna eftersom föräldrarna själva kan välja vilken skola barnet ska gå. Om barnet inte går på sin skolskjutsskola måste man själv ansöka om skolskjuts om man önskar något annat än det busskort som erbjuds av kommunen.
Karin Jonsson (C) är ordförande i tekniska nämnden och menar att skolvägen alltid ska vara trygg.
– Ett barn ska inte utsättas för fara på väg till skolan. Våra trafikplanerare ska titta på säkerheten och ta hänsyn till varje enskilt fall.
Är det rimligt att en femåring ska gå så långt?
– För en femåring låter det långt, men att gå den sträckan från sex års ålder är inte alls konstigt, det gjorde jag själv som barn. Om vägen inte är farlig är det de avstånden som gäller. Annars skulle restiden på skolbussen bli för lång, den ska inte överstiga en timme.
I kommunens översiktsplan för landsbygden från 2016 står att man vill "skapa förutsättningar för en levande landsbygd." Hur går det ihop med att människor överväger att flytta från landet när deras barn inte kan ta sig till skolan på ett säkert sätt?
– Jag har inte upplevt några större klagomål på skolskjutsen de senaste åren. De gränser som finns har vi haft länge. Jag vet att en anledning som folk ansöker om skolskjuts är det fria skolvalet, mer än så vet jag inte.