Videon är inte längre tillgänglig
I samarbete med Biologisk Myggkontroll gör Norrköpings kommun nu ett samarbete för att inventera mygg. Problemen med mygg har rapporterats från bland annat Kättingeskolan och boende i den östra delen av Vikbolandet. Tommy Eriksson och Owe Karlsson har bott i Kättinge sedan 80-talet och har upplevt flera somrar med mygg.
– Det kan bli hur jobbigt som helst. Ibland måste man hålla igen munnen när man går ut och vissa år har barnen på Kättingeskolan inte kunnat vara ute på grund av alla mygg, säger Owe Karlsson.
Per Liberg arbetar på tekniska kontoret på avdelningen för natur- och bygg. Just nu har han ansvar över mygginventeringen. En kväll varannan vecka placerar han och hans kollegor ut myggfällor i Kättinge, Mönnerum och Fyrskede. Dagen efter samlar han in fällorna och placerar myggorna i en kylväska där de fryser. Därefter kan man fastställa hur många mygg som fångats samt vilken art de har.
Myggorna lockas till fällan med hjälp av torris, vilket är frusen koldioxid som myggan känner av på flera kilometers håll. När myggan närmar sig fällan slukas den med hjälp av en fläkt in i en påse och fastnar där.
Initiativet om att placera myggfällor på Vikbolandet kommer från Dalarna där man använt fällor intill Dalälven, en fälla där kan innehålla tusentals myggor.
Myggsvärmar bildas eftersom alla ägg kläcks samtidigt när det är rätt väderförhållanden ute, bäst trivs myggorna där det är fuktigt. Inne i Kättingeskogarna rinner en å, vilket gör det extra trivsamt för myggorna.
– Om det börjar regna och bildas vattenpölar, då kläcks allt med en gång. Ungefär 10 000 ägg kan kläckas samtidigt, därför blir det lätt stora populationer som drabbar stora områden.
Syftet med inventeringen som håller på till mitten av september är att dokumentera hur omfattande problemet är, och börja spana på lösningar. En lösning är bekämpningsmedel. Men för att få igenom ett beslut om bekämpningsmedel krävs tillstånd, och det är en lång process, menar Per Liberg.
– Vad det här arbetet i slutändan leder till är inte klart, först måste vi dokumentera och sedan se över statistiken.
Tommy Eriksson och Owe Karlsson tycker att det är bra att fällorna är uppe. De hoppas att myggorna så småningom kan bekämpas.
– Att knappt kunna vara ute på somrarna är ett jätteproblem. De månader myggsvärmarna är som värst, behövs bekämpning, säger Owe Karlsson.