Näsström: Går inte att styra efter enskilda behov

"Jag har full respekt för enskilda som drabbas, men vårt mål är att ta andelar från biltrafiken. Det kräver raka, snabba och täta busslinjer." Det säger Mattias Näsström, trafikoperativ chef, Östgötatrafiken.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef hos Östgötatrafiken, säger att det i första hand är underlaget som styr och att  det därför inte går att styra efter enskildas behov.

Mattias Näsström, trafikoperativ chef hos Östgötatrafiken, säger att det i första hand är underlaget som styr och att det därför inte går att styra efter enskildas behov.

Foto: Mikael Svensson

Vikbolandet2021-01-28 18:00

Mattias Näsström påpekar flera gånger att det är underlaget som i första hand styr om en busslinje ska trafikera en sträcka eller inte.

– Och vi har ju sett att det i dagsläget inte finns tillräckligt många som åker sträckan som 441 trafikerar. Det räcker inte med att några åker på morgonen och några på eftermiddagen, även om jag har full förståelse för enskilda som drabbas. Samtidigt går det inte att styra busstrafiken efter enskildas behov, tillägger han.

Men Lundby, är ett område som expanderar så på sikt kommer sannolikt resandet att öka. Tar ni inte hänsyn till det?

– När utredningen gjordes hade vi inga signaler från kommunen att det var läge att utreda just det området. Och en osäker utveckling är inte grunden för att behålla en busslinje.

Men linje 444, mot Djurön, som var nedläggninghotad, har ni valt att behålla en prövotid, med tanke på att det byggs där?

– Ja, vi hade en dialog med kommunen. Och det ändrades i och med att kommunen tryckte på att det var ett expansivt område.

Så om kommunen tryckt på mer när det gäller 441 hade linjen kunnat vara kvar?

– Jag vet inte exakt hur dialogen varit. Jag har inte gjort utredningen.

Boende längs sträckan som 441 kör idag, pekar på faran när de sedan tvingas gå eller cykla den här vägen som är otroligt smal, vägs inte sådant in i besluten?

– Vi ansvarar inte för infrastrukturen, och en dålig väg är inget skäl till att ha kvar en busslinje.

Vi har fått uppgifter om att buss 440, som passerar Östra Husby ut mot Arkösund, ofta är fullsatt. Hur löser ni det när 441 försvinner?

– Vi får öka kapaciteten genom att sätta in flera bussar eller erbjuda tätare tider.

Men det blir också en extra kostnad?

– Vårt mål är att attrahera resande på linjen och det gör vi genom flera och tätare turer.

Kommunalrådet Karin Jonsson (C), Norrköpings kommun har i tidigare artiklar uttryckt stor besvikelse över de kommande förändringarna och anser att det är ett bakslag för landsbygdsutvecklingen.

Enligt Östgötatrafiken har ni från kommunens sida kunnat påverka så linje 444 blir kvar med hänvisning till att det byggs på Djurön, var ni inte tillräckligt tydliga när det gäller 441?

– Jo, vi skrev i vårt yttrande tydligt att Lundby är ett expansivt område och att linje 441 därför bör vara kvar. Men vi fick inget gehör, säger Karin Jonsson.

I yttrandet som Karin Jonsson hänvisar till står: "Stråket Styrstad/Lundby är ett utvecklingsstråk för Norrköpings kommun med många boende i stråket. Norrköpings kommun anser att linje 441 även fortsättningsvis bör vara linjelagd kollektivtrafik."

Mattias Näsström får frågan varför det här inte beaktades alls när beslutet togs.

– När det gäller stråket Styrstad/Lundby uppger kommunen att det är ett "utvecklingsstråk" med "många boende i stråket". Men vad innebär utvecklingsstråk? Formuleringen är väldigt vag och här har man inte alls kommit lika långt när det gäller detaljplanearbete som man har på Djurön. Vi kan inte behålla en busslinje för att det sägs att det är ett utvecklingsstråk med många boende där.

Han tillägger:

– Både linje 444 och 441 är så kallade lågeffektiva linjer där biljettintäkterna inte täcker kostnaderna och borde läggas ner båda två.  Men 444 är också en kortare linje som inte kostar lika mycket att ha kvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!