Sexåringen får gå nära två kilometer till skolbussen

Nelly Lindvall är sex år. När skolan börjar i höst får hon 1,8 kilometer till sin skolskjuts. "Orimligt och stelbent", säger hennes mamma Linda Lindvall.

Nelly Lindvall ska gå 1,8 kilometer på en trafikerad grusväg för att komma till sin skolbuss.

Nelly Lindvall ska gå 1,8 kilometer på en trafikerad grusväg för att komma till sin skolbuss.

Foto: Roland Klinga

Vikbolandet2021-07-12 06:00

I augusti ska sexåriga Nelly Lindvall på Vikbolandet börja skolan i Östra Husby. Något hon ser fram emot. Men det finns något som oroar henne. Hon ska gå 1,8 kilometer genom skogen för att komma till platsen där skolskjutsen kan hämta henne. Det har skolskjutsplaneraren i Norrköpings kommun bestämt.

– Jag vet att det finns regler. Men det är stelbent att låta en sexåring gå genom en mörk skog bara för att reglerna säger så. Min sexåring har inte heller någon särskilt bra tidsuppfattning. Hittar hon något på vägen glömmer hon tiden, säger Nellys mamma Linda Lindvall.

– Det kan vara en snigel på vägen och då vill jag titta på den, säger Nelly Lindvall.

undefined
Nelly Lindvall ska gå 1,8 kilometer på en trafikerad grusväg för att komma till sin skolbuss.

Tidigare har Linda Lindvall kunnat skjutsa sin dotter och familjen har kunnat lösa de praktiska problemen själva. Men Linda Lindvall är numera specialistundersköterska och jobbar med operationer, det gör att hennes arbetssituation inte är så flexibel. Pappan Kristofer är sedan många år svårt skadad efter en trafikolycka och får inte köra bil på morgonen, då han tar starka mediciner. 

– Jag kan förstå om man tycker att en tioåring ska klara att ta sig själv till hållplatsen i rätt tid. Men när du är sex år finns så mycket som kan komma emellan. Det är också trafiken med bilar som är en fara i sig. Nu har jag fått veta att Nelly ska träna att gå till hållplatsen innan skolan börjar.

undefined
Pappa Kristofer Lindvall och mamma Linda Lindvall har kämpat för att deras sexåriga dotter ska få en rimlig väg till skolbussen.

För att kolla hur det är med klockkunskaperna frågar jag hur mycket klockan är när vi träffas. 

– Halv fyra, säger Nelly Lindvall. Klockan är på riktigt halv två.

Linda Lindvall tycker att lösningen skulle vara att en skoltaxi. Då skulle den kunna hämta upp Nelly på ett ställe där hennes man skulle kunna se dottern hela vägen till upphämtningsplatsen. 

– Jag har fått veta att det inte är någon idé att överklaga. Det finns något beslut i domstol som man lutar sig emot. Men nu har jag överklagat. Varför har inte vår dotter rätt till en säker väg till skolan? Måste sluta mitt jobb för att det här ska gå? Jag är frustrerad och det är bara några veckor till skolan börjar.

Får man inte räkna med att det är lite krångligt när man bosätter sig på landet?

– Det här är ett drömställe för oss som familj. Vi har närheten till hästar som är en viktig del av livet för oss. Varför ska vi flytta för att få skolskjuts? Vi betalar också skatt och bor i den här kommunen, säger Linda Lindvall.

undefined
Nellys syster Filippa och mamma Linda och pappa Kristofer är alla bekymrade över hur det ska gå när det är dags för skolan i höst.
"Vägen kan se okej ut på sommaren. Men det är helt annat när det är vinter eller höstrusk", säger Linda Lindvall.
"Vägen kan se okej ut på sommaren. Men det är helt annat när det är vinter eller höstrusk", säger Linda Lindvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!