Strutsfarmare satsar på slakteri

Niclas Nordqvist lämnade officerslivet och blev strutsfarmare på Vikbolandet tillsammans med hustrun Anneli. Nu planeras för ett nytt slakteri på gården.

Varje år åker ungefär 200 strutsar i väg för slakt.  Niclas Nordqvist och hustrun Anneli planerar nu att bygga ett eget slakteri på gården.FOTO: FREDRIK JONSON

Varje år åker ungefär 200 strutsar i väg för slakt. Niclas Nordqvist och hustrun Anneli planerar nu att bygga ett eget slakteri på gården.FOTO: FREDRIK JONSON

Foto: Fredrik Jonson

Vikbolandet2010-04-20 00:00
Våren har anlänt när Niclas Nordqvist tar emot på gården Vånga. Här bor han med hustrun Anneli som jobbar halvtid som distriktssköterska. Den andra halvan är vikt för jobbet hemma på gården. Här finns också de två sönerna. Och så 150 strutsar som pockar på uppmärksamhet, i varje fall de äldre i skaran.Fick idén från en tidning
- De yngre är lite spattiga och kommer inte gärna fram, säger Niclas när han guidar runt på det som numera upptar större delen av hans liv - strutsfarmen som fått namnet Vikbolandsstruts.Året var 1997 när han lämnade livet som yrkesofficer och började fundera på vad utrymmena därhemma på gården skulle kunna användas till.- Jag läste en lantbrukstidning om strutsar och så bestämde vi oss. På hösten köpte vi den första, berättar Niclas.Då var priserna skyhöga. Ett avelsdjur gick på 40 000 kronor, i dag ligger det på 10 000 kronor.Marknaden har också förändrats under årens lopp, menar Niclas.- När priset på avelsdjuren vek blev det problem. I den här branschen finns ingen som köper upp kött utan här måste man saluföra sitt eget. Det bästa sättet är att ha en gårdsbutik, utvecklar han.Och en sådan finns också på familjens gård. Här säljs allt ifrån strutskött till lampor gjorda av strutsägg. - De ägg som inte befruktas använder vi bland annat till att göra lampor av, förklarar Anneli när hon visar runt i butiken.Ökenvärme i rummet
Niclas visar kläckeriet, som nu väntar på att fyllas med ägg. Under säsongen blir det 15-20 ägg i veckan. Det i sin tur förutsätter en hel del jobb. Värmen i rummet måste hålla exakt 36,5 grader och fuktigheten får inte överstiga 20 procent.- Det har att göra med att strutsarna är ökendjur, förklarar Niclas.En nyfödd kyckling väger runt 800 gram, ett år senare är vikten runt 120 kilo. Och det är då de är slaktfärdiga.- Vi brukar slakta 200 strutsar om året. Efterfrågan är väldigt stor, säger Niclas.Som läget är nu skickas slaktdjuren till Jönåker.- Men det tar tid och är rätt så bökigt, så därför kommer vi att bygga ett eget slakteri på gården. Vi håller på att skissa på det med hjälp av en konsult. Det handlar på en investering på runt tre, fyra miljoner kronor, säger Niclas.Tanken är att byggnaden ska bli så stor att Niclas och Anneli kan ta emot slaktdjur utifrån, även nöt och gris.- På sikt, om det går bra måste vi nog också anställa folk där, tillägger Niclas.Fick rejält erkännande
Så ringer hans telefon. Resultatet av samtalet är en bokning. En busslast med besökare från Skaraborg vill komma på guidad visning.- Det är också en del av vårt koncept. Som småföretagare gäller det att ha flera ben att stå på för att klara sig, säger han.Niclas och Anneli fick för en tid sedan ett rejält erkännande för sin satsning. Då tog de emot ett diplom från Hagdahlsakademien som bland annat stödjer östgötsk gastronomi.- Vi fick det för våra insatser som producenter.och det känns verkligen roligt med uppskattning, säger Niclas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!