– Det här är jättevärdefullt för företaget, eftersom vi får ännu mer uppmärksamhet. Nu har vi lyckats sätta Visätter kalkongård på kartan och kan ta nästa steg, säger Minire Hildebrant.
Hon spritter av energi och idéer. Hon kompletteras av maken Daniel, som eftertänksamt funderar ut sätt för att effektivisera användningen av kalkonstallet, som ligger i det som tidigare var en kohage.
Sedan de invigde stallet för ett år sedan, precis lagom till Östgötadagarna, har de ökat kapaciteten från 1 200 slaktade kalkoner per år till 3 000.
– Det är en bra bit till max. Det som begränsar oss nu är tiden, hur mycket vi orkar jobba. Vi är på väg att behöva bli en till. Vi jobbar väldigt mycket och sporrar varandra, säger Daniel, som vuxit upp på gården, där är föräldrarna bor kvar.
– Vi vill ju lyckas och få en bra lönsamhet, säger Minire.
Kalkonfläsket knockade
Det var hennes äppelrökta kalkonfläsk som knockade Christian Hellberg, årets kock 2001, från TV4:s Sveriges skönaste gårdar.
– Han sade att det var en produkt som var alldeles för bra för programmet, eftersom han inte kunde göra om den. Jag blev jättelycklig.
Hon älskar rimmat kalkonkött och ville ta fram ett slags ”kalkonfläsk”. När hon gjort det fick hon rådet av tv-producenten att gå vidare.
– Jag hade kort tid på mig, men tänkte att äpplen gifter sig fint med kalkon och började experimentera.
Efter en hel del provsmakande kom hon fram till att kalkonfläsket blev fantastiskt gott om det först fick ligga i saltlake med äppelkrydda och sedan lades i en rök eldad med äppelbriketter.
– Christian Hellberg blev lyrisk!
Sunt bondförnuft
Vägen till vinsten gick genom hans mage. Men det funktionella och energisnåla kalkonstallet vägde också tungt. De fick höga betyg i den energikartläggning som programmet genomförde.
– Jag använde bara sunt bondförnuft när jag kom fram till att kycklingarna måste vara i centrum. De behöver upp till 30 graders värme som småkycklingar, därför är det varmast i mitten. Om de vill ha det svalare kan de själva gå ut i kanten, säger Daniel, som sköter djurhanteringen och vet att temperatur och fuktighet måste vara rätt för att kalkonerna ska trivas.
Minimera tiden
Med det nya fodersystemet har han också lyckats minimera tiden för utfodring och styra blandningen av foder.
– Förut fick jag gå med en hink när de skulle matas. Nu får jag mer tid att hantera djuren, det gäller att vara uppmärksam ifall de utser någon till hackkyckling. Då gäller det att snabbt få ut den till sjukrummet.