Vägen ut mot gården som är belägen på Vikbolandet slingrar sig i ett grönskande landskap under vårsolen. Det är tyst och stilla. Men trots att klockan knappt blivit tio är arbetsdagen i full gång för de nyblivna unga företagarna. Kalkonerna har fått morgonfoder och bäddarna ska strös.
Men både Minire och Daniel visste vad det innebar att ta över. De hade jobbat på gården i många år och vet att bara bokföring är ett kapitel för sig.
- Mamma Ann Catharin skötte den biten fram tills vi tog över. Och nu är det första gången jag upptäckt att hon är intresserad av fågelskådning, det hade jag ingen aning om, skrattar 31-årige Daniel
Det var pappa Agne som startade verksamheten. Från början hade han kalkonerna mest som en hobby vid sidan om korna och köttproduktionen. Men efterfrågan på kalkon ökade och 1997 byggdes ett gårdsslakteri.
Här slaktas det fortfarande med allt vad det för med sig - styckning, vakuumförpackning och märkning för vidare leverans till butik.
Stor efterfrågan
- Vi slaktar ungefär en gång i veckan, det handlar dels om minikalkon, dels om charkkalkon, som styckas. Vi kör själva ut det till butikerna, efterfrågan är väldigt stor just nu, och det är jättekul, säger 32-åriga Minire
Hon skrattar gott åt historien om hur hon, som genuin stadstjej nu, tolv år senare, sitter som fyrabarnsmor och hängiven kalkonproducent mitt ute på landet. Och det går inte att ta miste på att hon verkligen brinner för det hon gör.
- Jag hade knappt sett grönt gräs innan jag kom hit ut. Men det här kändes helt rätt från första dagen, säger hon och tillägger:
- För mig har det hela tiden varit naturligt att hjälpa till i familjeföretaget. Jag är uppvuxen med det, min pappa kommer från Istanbul och driver kebabrestaurang i Norrköping...
Så öppnar Daniel dörrarna till ladan där de stora tupparna huserar. De kikar nyfiket, spänner upp sin vita fjäderdräkt och ger med korta intervaller i från sig sitt egna speciella läte. Minire går vant in i ladan och berättar om de lite säregna djuren.
Till vintern står ett nytt stall klart i dungen bakom slakteriet. Nu är det läge för att ta ytterligare ett steg, menar Daniel.
Målet 3 000
- Målet är att ha runt 3 000 kalkoner, men det tar några år att komma dit, konstaterar han.
Och planerna går längre än så. Här kommer det också att finnas närproducerade gårdskycklingar. Och en inredd gårdsbutik.
- Vi har också köpt en försäljningsvagn som vi tänkt att ställa upp utanför olika butiker. Vi har kollat intresset och alla är väldigt positiva, säger Minire
Ni är fyrabarnsföräldrar och mitt uppe i att föra familjeföretaget vidare, hinner ni någonsin med att vara lediga?
Båda tystnar helt för första gången under intervjun. Efter en stund säger Minire:
- Vi brukar hinna med en 24-timmars kryssning någon gång under lågsäsong.