Samarbete för ungas skull
Hundratalet nya praktikplatser på inte ens ett år. Unga Jobb Östergötland skulle kunna beskrivas som en framgångshistoria.
Foto: Tillfälliga fotografer
- Unga Jobb drivs via tretton lokala nätverk. En i varje östgötsk kommun. Där finns en arbetsgrupp med engagemang i frågan som jobbar med att skapa fler praktikplatser på orten. Det är förstås företag och Arbetsförmedling som finns med i gruppen. Men även kommun, myndigheter och fack. Det är viktigt att unga och arbetsgivare kommer närmare varandra. Den här gruppen skapar detta, säger Anna Sigurdsson Schedin, projektledare för Unga Jobb Östergötland.Projektet är med under Almedalsveckan och berättar om framgångarna. Man visar exempelvis upp siffror för en månad då man ökat antalet praktikplatser med hela 78 procent.- Vi är stolta över engagemanget. För oss på sparbankerna betyder samhällsengagemang fördelar för vår verksamhet. Vi verkar på orten och visar att vi bryr oss. Det har vi nytta av i affärerna, säger Ronny Mårtensson.Sparbankernas uppgift i projektet är att öppna dörrar hos arbetsgivarna för att de ska kunna ta emot ungdomarna. När man träffar en kund så frågar man om den tagit emot en praktikant.Viktiga nätverk
- Praktikplatsen betyder kanske att man kan komma in på arbetsmarknaden. Swedbanks kontaktnät är oerhört viktigt där. Nu finns fler stora företag med i projektet. Ett företag tar emot en praktikant och något annat ser hur det fungerar och blir intresserad. De kan få bollen i rullning, säger Anna Sigurdsson Schedin.Ronny Mårtensson betonar att det är viktigt att inte allt ansvar läggs på det offentliga för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden.- Förr fanns det en naturlig kontakt mellan företagen och samhället. Saknades det folk till ett företag så hade företaget bra kontakt med samhället och kunde hitta sin personal. Det är förstås inte samma samhälle i dag som då. Men vi i företagen behöver bli mer samhällsorienterade. Det är viktigt för att klara vår generationsväxling, säger Ronny Mårtensson.Vad är roligast med projektet?- Varje enskild individ som kommer ut i praktik. Att se dem växa och få bättre självförtroende. Det är roligast, säger Anna Sigurdsson Schedin.Och vad är jobbigast?- Jag vet inte om det finns något som är jobbigt. Men det just nu är projektet mest lyckat i mindre orter. Jag ska jaga på så att fler kommer ut i praktik i Norrköping och Linköping, säger hon och skrattar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!