Zimbabwes största oppositionsparti MDC tillkännagav Tsvangirais bortgång. "Det är med sorg jag meddelar att vi har förlorat vår ikon och demokratikämpe" skriver Elias Mudzuri, som är en av MDC:s viceledare, på Twitter.

Tsvangirais bortgång kastar ut MDC, som han bildade 1999, i ovisshet inför valet som väntas inom ett halvår.

Tsvangirai utmanade flera gånger Robert Mugabe och dennes parti Zanu-PF om makten. 2008 vann han första omgången i presidentvalet mot Mugabe, men hoppade av en vecka före andra omgången med hänvisning till det tilltagande våldet mot oppositionens anhängare.

Trots att han själv misshandlats av säkerhetsstyrkorna och kastats i fängelse inledde Tsvangirai ett ansträngt regeringssamarbete med Mugabe, där han själv var premiärminister 2009-2013. Ett valnederlag 2013, till viss del kopplat till Tsvangirais inblandning i två sexskandaler, satte stopp för hans dröm om att själv leda det afrikanska landet.

Sedan Tsvangirai i juni 2016 tillkännagav att han lider av tarmcancer har han vid flera tillfällen varit inlagd på sjukhus. Senast i januari åkte han till sydafrikanska Johannesburg för behandling.

Morgan Tsvangirai blev 65 år.