Fattigdomen bland barn är inget som drabbar slumpartat eller på grund av individuella misstag. Det är den yttersta konsekvensen av att klassklyftorna ökar. För Vänsterpartiet är det viktigt att alla barn får goda uppväxtvillkor och då behöver vi en rättvis fördelningspolitik och tydligt fokus på barns rättigheter. Ingen förälder ska behöva oroa sig över att plånboken är för tunn för att deras barn ska få en god start i livet.
På initiativ av Vänsterpartiet har kommunen tagit fram riktlinjer och en handlingsplan för att begränsa de negativa effekterna av barnfattigdomen. Riktlinjerna pekar på att det är föräldrarnas ekonomi den som i större utsträckning påverkar barns liv då den ger förutsättningarna för barnens boendemiljö, hälsa och välbefinnande. Riktlinjerna bekräftar bilden att den vanligaste orsaken till barnfattigdomen är föräldrarnas arbetslöshet. I handlingsplanen föreslås även extra insatser för barns lärande i förskolor och skolor i socioekonomiskt utsatta områden.
En välutbildad befolkning blir allt viktigare för samhället och utbildning i sig har ett värde för individen. Utvecklingen i den svenska skolan har tyvärr under många år gått åt fel håll. Undersökningarna visar att skolan har blivit allt mer segregerad på grund av det fria skolvalet och införandet av friskolereformen. Mycket av det vi ser nu är en konsekvens av att man har lekt affär med den svenska skolan. Flera elever når inte upp till nivån för godkänt i alla ämnen och likvärdigheten inom och mellan bostadsområdena minskar. Det här är allvarlig tycker vi i Vänsterpartiet.
I Norrköping arbetar Vänsterpartiet för att försöka motverka trenden i kommunen genom att under många år ha satsat på förskolan, skolan och ordentliga arbetsmarknadsinsatser. Vi har satsat för att utjämna skillnaderna. Vi är ett exempel på att man kan göra annorlunda och göra skillnad. Men det räcker inte. Förskolan är en plats där viktiga färdigheter utvecklas. Därför vill vi ge alla barn möjlighet att ta del av verksamheten även om föräldrarna under en period är arbetslösa eller föräldralediga.