Debatt Centerpartiet i Östergötland, och jag själv, står naturligtvis upp för alla människors lika rätt och värde. Vi har alltid haft ett djupt humanitärt engagemang och vi står för att Sverige ska ha en asyl- och migrationspolitik i EU-tät och mer. Däremot kan vi diskutera till exempel enskilda svenska asylregler, om de hamnat långt före övriga EU-länders och medför att växande och höga andelar av de asylsökande till EU nu väljer att ta sig till Sverige. Klarar Sverige, som nu, mottagning, boende, integration och jobb alltför dåligt, är det varken bra för Sverige eller för de asylsökande. Skulle härigenom opinionen svänga och politiken bli mycket restriktiv vore det mycket olyckligt.

Jag har inget otalt med min riksdagskollega på östgötabänken Linda Snecker (V). Hon är åter föräldraledig, men aktiv i den politiska debatten, till exempel på twitter. För några dagar sedan gick hon plötsligt till frontalangrepp på mig personligen och på Centerpartiet i Östergötland genom att förtala oss med den fruktansvärda anklagelsen " rasistparti". Som jag sagt är givetvis Östgötacentern, och jag, så långt ifrån rasister som man kan vara, och det är oerhört kränkande för oss att en riksdagsledamot från länet ägnar sig åt detta grundlösa och lögnaktiga förtal.

Jag har krävt att Linda Snecker tar tillbaka sitt utfall och ber om ursäkt, men det har hon inte gjort. I stället anklagar hon mig för att vara "främlingsfientlig, fuska och ljuga" och mycket annat. Det gör hennes förtal inte mildare, vi står naturligtvis så långt ifrån främlingsfientlighet som man kan göra. Linda Snecker är riksdagsledamot för Vänsterpartiet. Hon förgiftar nu det politiska samtalsklimatet genom att förtala en riksdagskollega och Östgötacentern å det grövsta. Kommer hon att göra det även i Sveriges riksdag?

Vi har inget annat val än att reagera och försvara vår heder. Om Linda Snecker tar tillbaka och ber om ursäkt låter vi det som skett passera och ser framåt. Tyvärr står hon fast vid och gör sitt uttalande ännu värre. Linda Snecker representerar inte bara Östergötland som riksdagsledamot, hon ingår också i Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Jag vill därför genom denna debattartikel i Norrköpings Tidningar rikta följande frågor till Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen Hans Linde och partiledare Jonas Sjöstedt:

Accepterar ni att en av era gruppmedlemmar förgiftar det politiska samtalsklimatet genom förtal enligt ovan? Tar ni avstånd från hennes uttalande och rekommenderar henne att ta tillbaka det?