Kolumn I dagarna är det tretton månader sedan MH 17, passagerarplanet Malaysia Airlines Flight 17, på sin väg mellan Amsterdam och Kuala Lumpur sköts ner över det territorium som de ryskstödda separatisterna kontrollerar i östra Ukraina. 298 civila (män, kvinnor och barn) mördades på väg till sin semester. Exakt vem som sköt den luftvärnsmissil, högst sannolikt en rysk Buk-missil, är för tillfället oklart. Ryssland förnekar alla inblandning (de är ju inte ens där om man får tro desinformationen som sprids) och Putinvänliga krafter försöker lägga skulden på det ukrainska flygvapnet. Mycket av utredningarna som pågår är hemligstämplade. Detta leder givetvis till betydande spelrum för allehanda konspirationsteorier och i det informationskrig som pågår mellan Ryssland och resten av världen gäller det för diktatorn i Kreml att få ut sin bild av verkligheten i alla upptänkliga kanaler. I vanlig ordning blandar man korn av sanning med lögner och tillrättaläggande.

En som gärna lånar ut sin röst till denna manipulation är vänsterpartisten, filmaren, debattören och uppbäraren av statlig konstnärslön Maj Wechselmann. I en artikel på siten NewsVoice lägger hon ett pussel av utvalda och lagom tillsågade bitar från händelsen som påstås ge bilden av att det var ukrainska styrkor som mördade passagerna. Luftvärnsexperten Wechselmann skriver om ”jättelikt eldklot”, ”pulveriserade” vrakdelar, dåliga sattelitbilder från ”väst” och hur Ryssland minsann offentliggjorde sina sattelitbilder över området omgående! Wechselmann når slutsatsen att nedskjutningen ”sannolikt” rörde sig om en ”false flag- operation. Med civil jargong en planerad operation av Ukraina i syfte att ge Ryssland /separatisterna skulden för massmordet. En teori som passar som hand i handske på den desinformation som orkestreras från Kreml.

Wechselmanns val av plattform för sin propaganda är intressant. På NewsVoice kan man läsa allt från hur så kallade chemtrails påverkar oss till allehanda vaccinationskonspirationer, livsfarliga GMO-grödor och hur man botar cancer. Och inte minst ett oblygt ställningstagande för Vladimir Putins och Kremls beskrivning av händelserna i Ukraina och nedskjutningen av MH 17. Man länkar dessutom till Kremls propagandakanal Sputnik News. Utgivaren har humor nog att kalla siten för ”public service på riktigt”, men det är enkelt att hålla sig för skratt. Folk får tro på vilka stolligheter de vill, men man smutsar ner sig när man håller hand med Putin och hans hejdukar.

Maj Wechselmann får givetvis lansera vilka teorier om nedskjutningen av MH17 och mordet på 298 civila flygpassagerare som hon vill och i vilket forum hon vill. Valet av plats och den vulgära retoriken i argumenteringen gör henne dock inget mindre än en nyttig idiot i Putins ledband.

Passande beteckning för en mottagare av det vedervärdiga Leninpriset som hon fick 2011 av Jan Myrdal-sällskapet.