Cecilia Ljung rannsakar sig själv och fortsätter:

- Jag hade kanske kunnat ha barn, och hade det då varit bättre? Och världen står i brand - hade jag kunnat påverka mer, vara nyttigare?

- Samtidigt vet jag inte var jag hellre hade velat vara i dag än just här. Och som sagt, jag är nygift och det är underbart!

Artikelbild

Frurollen passar henne utmärkt, men hon vill så gärna få fler. Hon är i en ålder när kvinnorollerna är få. Skådespelaren Cecilia Ljung ser både för- och nackdelar med livets skiftningar.

Norénsk ånger
31 år gammal blev hon känd för en bredare publik för sin roll som Klara-Fina i Lars Molins tv-filmatisering av Kejsarn av Portugallien. På scenen har hon fått göra olika karaktärer och grotta ner sig i Norénsk ångest emellanåt.

På film och i tv har det ofta varit just väna, naiva och guldlockiga kvinnoroller vi sett henne i. Desto gladare blev hon över en roll som kommissarie Höök för ett par år sedan.

- För det första var det en tjej i min egen ålder, och det var en kvinna som bestämde, vilket jag inte har fått göra så mycket tidigare. Det var fantastiskt roligt.

Dramatik i skolan
Redan under uppväxtåren hemma i Finspång, med dagar då hon kände sig "ful, fet och töntig" drömde hon om att bli skådespelare, men på orten fanns inte en enda teatergrupp. Räddningen blev att ha skapande dramatik som tillvalsämne i skolan.

Efter gymnasiet på Bergska skolan for hon till Indien i fyra månader. När hon kom hem kändes Finspång för litet och hon drog vidare till Stockholm.

Att söka till Scenskolan var långt ifrån en självklarhet. Drivkraften var en längtan efter att iklä sig andras identiteter och pröva någon annans liv.

- Att gå in i andras liv eller undersöka människor med andra förutsättningar än mina; få leva på 1700-talet eller försöka förstå någon som har dödat sitt eget barn. Det finns en sorts lust i det, en längtan, och det är ett sätt att lära mig mer om mig själv också, säger hon.

Scenskolan i Malmö
Hon kom in på Teaterverkstan, en ettårig förberedande teaterutbildning, och sökte sedan till Scenskolan i Malmö, där hon kom in på första försöket och gick ut 1985. Sen duggade uppdragen tätt och hon förekom flitigt både på teaterscener och filmduken.

I sin 40-årsintervju i Svenska Dagbladet 2001 berättade hon om hur hon då var i färd att spela in nya avsnitt av komediserien En ängels tålamod för TV4. Där spelade hon tvåbarnsmamman Amanda.

"Själv är skådespelerskan barnlös, än så länge", stod det att läsa i intervjun. Det kommenterade Cecilia Ljung med orden: "Fick jag barn skulle det antagligen vara kul, men jag tror fortfarande att det är ett väldigt stort steg som jag knappt är beredd att ta".

Inga roller
På senare år har det blivit glesare mellan rollerna och Cecilia Ljung talar om ett problem som drabbar många skådespelerskor någonstans mellan 40 och 60.

- Det finns inga roller. Jag har haft ett liv som har varit helt inriktat på att jobba. Leka med kompisar naturligtvis, men mitt arbete har varit det jag har fokuserat på. Det som har ändrat sig de senaste åren är att jag inte jobbar lika mycket. Så fort jag träffar någon kollega så pratar vi om det och nej, det finns inga jobb, säger hon.

- Så jag arbetar inte lika mycket som jag gjorde, men däremot har jag gift mig, säger Cecilia Ljung som svar på frågan hur hennes liv ser ut nu.

Bröllop i skärgården
- Det är otroligt härligt, att jag kom till en punkt i livet när jag vågade släppa in honom. Jag sa att jag har fokuserat på arbetet tidigare, men det fanns kanske flera skäl till det. Kanske vågade jag inte se vad som fanns och ta till mig det. Det har jag vågat nu och det är fantastiskt.

Bröllopet hölls på parets skärgårdsställe, med stort kalas, vitklädda gäster och det värsta åskvädret i mannaminne, "Det var som ett häftigt fyrverkeri".

Vad har du för framtidsdrömmar?

- Att få fortsätta med mitt yrke och ha så mycket jobb att jag inte behöver fundera på det, det är min dröm. Jag vill jobba, och jag vill vara på landet med min man.