Men en sammanlagd tiondeplats innebär att inte är säker på en plats i nästa års VM-serie.

Efter en strulig säsong med flera axelskador har det lossnat rejält för Jonsson i slutet av säsongen. Han var en viktig kugge i Dackarnas SM-vinnande lag och självförtroendet var på topp inför tävlingen i tyska Gelsenkirchen.

Jonsson vann grundtävlingen på tolv poäng, men blev tvåa i sin semifinal efter Greg Hancock - och missade därmed chansen att få välja startbana först i finalen.

Kramigt slut

Trots bana tre i finalen var Jonsson först ur startsvängen. Han passerade Hancock på ytterspår och vann sedan finalen helt ohotad före Hancock och Jason Crump, som säkrade bronsmedaljen i VM-serien. Guldet hade sedan tidigare danske Nicki Pedersen säkrat och silvermedaljen gick till Leigh Adams, Australien.

Efter finalsegern vräkte sig Jonsson över skyddsstaketet och ett vilt kramkalas utbröt med managern Mikael Teurnberg och mekanikerna. Ett bättre slut på säsongen kunde Jonsson inte ha fått.

Goda chanser

Trots att Jonsson vunnit två VM-deltävlingar under säsongen blev det bara en tiondeplats i sammandraget. De åtta bästa förarna är garanterade en plats även nästa i nästa år VM-serie. Men med två segrar under året lär Jonsson få ett av de fyra wild card som kommer att delas ut efter säsongen.

Peter Karlsson fick chansen sedan Antonio Lindbäck tackat nej. Karlsson körde in åtta poäng, det fattades en för att han skulle nå semifinal.