I början av januari reser Jonas till Australien för att förbereda sig inför den första världscupen där två OS-biljetter delas ut.

Målet är OS i London 2012.

Krokekskytten vill bli första svensk på åtta år att kvala in till OS.

- Jag har hela tiden vetat hur svårt det blir. För mig är det ingen överraskning. Jag vet också att ingen kommer att förstå det. Det är bara att bortse från.

Bara i liggande
Julen firar Jonas hos svärföräldrarna i Leksand. Det lutar åt att det blir julotta i kyrkan på juldagen.

Efter julefriden vid Siljan väntar allvaret och försöket att komma till London. Jonas utmanar de ickehandikappade om kvalplatserna liggande, där de högsta resultaten nås och där marginalerna är allra minst.

- Synd att jag inte kan vara med i helmatchen där jag är vassast. Men internationellt får man inte delta med ett tillverkat föremål, som rullstol eller träben. Så är det. I de flesta länder är det öppet för handikappade, men internationellt har det inte ens varit uppe till diskussion. Det är ingen idé att ens bry sig, konstaterar Jonas.

För att komma på sitt första OS (bortsett från Paralympics) måste han bli etta eller tvåa i någon av vårens fyra världscuptävlingar eller bland de fyra bästa på EM i Belgrad. Möjligen kan det finnas en liten chans till ett wild card.

Fem chanser
Jonas kommer att träna i Brisbane. Där sparrar han med Australiens toppskyttar Dane Sampson och Warren Potent.

- Det ska bli kul med lite ordentlig träning. Där får jag koll på vad som krävs. Det vet jag i och för sig redan. Jag får max ha en nia på 60 skott, för att ta en plats, förklarar Jonas om de 599 poäng han räknar med att det kommer att krävas.

Först har Jonas två tävlingar i Australian Cup i Sydney. Sedan väntar världscupen med första tävlingen i Australien 27-28 mars, därefter Korea i april, USA i maj och München i juni. Och slutligen EM i Belgrad.

Var ska du knipa OS-biljetten?

- Ju förr jag tar den, desto bättre. Det kan bli lite lättare när de klara faller bort undan för undan, men det blir ändå väldigt hårt.

Från maj till juli hade Jonas en svacka resultatmässigt. Han låg fem poäng under sin normala nivå, utan att hitta orsaken. Han sökte förgäves.

- Nu är jag tillbaka på de resultat jag hade förut, 595-596. Men jag behöver komma upp på 597-598, tycker han.

Värmen i Australien kan göra susen, när Jonas får känna på de nyckfulla miragevindarna på skjutbanan.

Men först blir det en vit jul i Leksand.