Sommaren 2008 hade Jens arbetat mycket med händerna, så när han en morgon vaknade med stela, ömma fingrar trodde han att det var träningsvärk. Men problemen gick inte över och efter ett par veckor började han misstänka att något var fel, dessutom kändes det snarare som att stelheten satt i lederna än i musklerna.

Han ringde sjukhuset och fick tid hos en reumatolog en månad senare. Prover visade att han hade artros - en reumatisk sjukdom som gör att händerna blir knotiga, stela och ömma.

- Läkaren sa att det skulle bli värre och värre, att det inte fanns någonting att göra åt det. Jag var 35 år och hade precis fått sjukdomen, det lät helt obegripligt för mig, säger Jens Tärning, nu 38.

De åtgärder som fanns var smärtlindring, och när det med tiden blev riktigt illa kunde man spruta in kortison i knogarna för att lindra inflammationen. Jens mindes sin morfars stora knogar - han hade också drabbats av artros i ungefär samma ålder - och kände att han ville göra något direkt.

- Att sitta och vänta på det var inget för mig. Jag var helt inställd på att "det här vill inte jag ha". Kunde inte reumatologen hjälpa mig så skulle jag hitta ett annat sätt.

Så han sökte på nätet och testade under ett par månader en rad hälsokostpreparat. Ingefära hjälpte lite, och nyponpulver dämpade värken. Men vad han än stoppade i sig var det lika stelt inne i fingrarna.

Men så läste han någonstans om osteopati - att det kunde hjälpa mot ledbesvär. Han kontaktade en osteopat på Friskhuset i Linköping som sa att han kunde försöka men att han inte kunde lova någonting.

- Han förklarade att när man använder lederna fel så hamnar de snett och behöver justeras. Sedan kollade han hur lederna låg, drog i fingrarna och skakade försiktigt så att de rättades till. Det kändes nästan för lite för att kunna göra nytta, som att det inte hände så mycket, berättar Jens.

Ändå märkte han skillnad direkt efteråt, det var som att fingrarna var på plats och lederna verkade stabilare. Problemen försvann men Jens valde ändå att gå på en behandling till, han ville försäkra sig om att de inte skulle komma tillbaka. Nu har det gått två och ett halvt år och han är fortfarande problemfri, men han besöker osteopaten en gång om året för att inte lederna ska hamna snett igen.

Han menar att det är sorgligt att läkares ord är lag för många människor.

- Jag tror att många som får besked om att de inte kan botas accepterar det som en sanning när det kanske inte behöver vara det, säger han.

Han tillägger att han tycker att den svenska sjukvården är fantastisk, men inte perfekt. Därför har han gjort en hemsida som heter www.botad.se där han ska samla information om vilka alternativa behandlingar som finns. Där är det möjligt för terapeuter som sysslar med alternativmedicin att berätta vad de gör, och för privatpersoner att dela med sig av sina erfarenheter och betygsätta de olika metoderna.

- Jag är oerhört skeptisk av naturen och förespråkar inte att man bara ska tillämpa alternativ vård i stället för den ordinarie vården. Jag tycker bara att informationen ska finnas, och jag hade behövt den här sidan när jag letade.

 

Läs mer: http://www.botad.se/