Det var hård kamp och förlängningar mot Jönköping IBK Ungdom. Där tog sig Åby vidare med ett nödrop. Det sista steget gick enklare. Mot Värmdö blev det 10–3 hemma och 9–2 borta.

Skaplig urladdning.

Avgörandet kom i en knökfull Värmdö Sporthall, där både hemmafansen och de tillresta från Östergötland gjorde allt för att skapa stämning i hallen.

Efteråt blev det ett skönt firande för Åby.

– Vi har väntat på det här, sa Tobias Lundqvist med ett brett leende och guldkeps på skallen.

Han klev fram och satte två tidiga och viktiga mål i den avgörande matchen. Det satte tonen, inte minst när en van målskytt som Jonathan Pegler låg hemma och var sjuk.

Åby kunde koppla det grepp man behövde. Sedan rann det bara iväg.

– Sjukt. Vi trodde att inte att det skulle bli så här stora siffror. Men vi fick sätta försvarsspelet mot Jönköping och sedan rann det bara iväg, sa Lundqvist.

Ni försökte ifjol, då gick det inte ...

– Ja, och året innan också egentligen även om vi inte kom lika långt då. Men i år var det dags. Det är kanon. Fantastiskt. Vi hade en svacka mitt på säsongen men annars har vi känt att vi är bättre än alla lagen på den här nivån. Fan, så skönt.

Själv kom Lundqvist till Åby Oilers när laget låg i allsvenskan senast. Hans första år blev sådär – då åkte laget ur.

– Det var inte så jäkla kul. Men sedan har vi bara vuxit in i det. Alla unga killar som kommit in nu, så bra de har blivit. Det gör sitt till också.

Är ni redo för allsvenskan?

– Det tror jag. Ge killar som Ljungström (Filip) och Felix (Karlsson) en försäsong att växa till sig så.

Hur ska ni fira nu?

Artikelbild

– Det blir någon jäkla tråkig bussresa hem. Sedan är det upp och jobba imorgon. Livet som innebandyspelare... Men det är roligare att åka hem idag än andra gånger från Stockholm.

Åby hade 1–0 efter första perioden och ryckte i andra. Inte minst efter två mål i numerärt underläge. Sedan var det inget snack. Målvakten Fredrik Nordström var återigen stabil bakåt och höll tätt länge och väl.

Även han var strålande glad efter segern.

– Det var kul. Det är det här vi krigat för ett par år. Skönt att äntligen kunna gå hela vägen och få till avancemanget. Det är många som är kvar från när vi åkte ner för tre år sedan, många som vill bevisa att vi håller där uppe igen. Vi är lite bättre än den här serien och nu lossnade det, sa Åbymålvakten efter att ha suttit och pustat ut mot väggen utanför omklädningsrummet.

Det var mycket känslor.

– Nu ska vi njuta på bussen, sedan börjar resan mot nästa år.

Då är Åby Oilers återigen tillbaka på allsvensk nivå.