Efter Sveriges gruppseger i Nations League har mycket av tiden gått åt att samla information kring aktuella spelare. Ålder, potential, position och hur säsongen har sett ut var några av kriterierna som förbundskapten Janne Andersson och assisterade Peter Wettergren har värderat för att få fram en trupp till januariturnén i Qatar.

Alexander Isak var en av spelarna som matchade kravbilden.

Det är två år sedan han var med på januariturnén och då gjorde han det väldigt bra. Sedan har han inte haft så mycket speltid i sin klubblagsmiljö, över tid hoppas jag att han får mer speltid, men han har ändå varit med i U21-sammanhang och "Rolle" (Roland Nilsson, förbundskapten för U21) och Andreas (Pettersson) har bra koll honom, säger Andersson.

"Roligt"

Isak lämnade allsvenska AIK för spel i Bundesligalaget i början av 2017, men har sedan flytten till Tyskland haft knapert med speltid.

Det är inget som Andersson oroar sig över.

Det ska bli roligt att se honom igen, och jag tror inte att han blivit sämre med den träningsmiljön, säger han.
Jag hoppas så klart att han tycker att det är kul att vara med i landslaget och att han kan få en liten kick av det. Sedan är det bra för oss också, för vi hoppas att de här spelarna någon gång i framtiden ska kliva in i det riktiga landslaget.

"Tagit den här vägen"

TT: Hur stort är klivet från den här truppen till den riktiga?

Det är en bra bit, det går inte att komma ifrån. Samtidigt är det ett antal spelare som har tagit det klivet de här två åren, och tittar man längre tillbaka är det många fler som har tagit den här vägen, säger han.

Sveriges trupp till Qatar – där två landskamper ska spelas, en mot Finland den 8 januari och ytterligare en match som i dagsläget saknar motstånd – består av 26 spelare; 17 från allsvenska klubbar, sju från norska och danska och sedan Isak från Tyskland samt Viktor Gyökeres från Brighton.

Anledningen till den stora truppen är det finns risk för återbud, och då främst från Isak och Gyökeres.

Det är jätteroligt att få ja från klubben, jätteroligt att spelarna vill men samtidigt är de mitt i tävlingssäsongen och risken finns att det händer något som gör att de inte kan komma med, säger Janne Andersson.