Idrottsprofilerna – om deras viktigaste valfråga

På söndag är det val. Olika frågor engagerar olika människor olika mycket, men vilken är de lokala idrottarnas och klubbarnas viktigaste valfråga – ur ett idrottsperspektiv? Så här svarar några profiler från Norrköping.

Idrotten är en viktig fråga när det är dags för val. Sporten har kollat vad de lokala klubbarna och idrottarna tycker.

Idrotten är en viktig fråga när det är dags för val. Sporten har kollat vad de lokala klubbarna och idrottarna tycker.

Foto: Bildbyrån/NT/Montage

Sport2022-09-10 13:00

Frida Södermark, långdistanslöpare, Tjalve:

– Det är att det finns öppna träningsmiljöer. Att det finns tillgång till bra motionsspår. Tillgängligheten. Det är den viktigaste frågan för mig i idrottssammanhang. Jag som träffar många personer ute i landet kan höra om många bra lösningar som finns på andra håll som jag kanske kan sakna lite här. Sådant som kan få en att lyfta lite på ögonbrynen. 

Johan Lundström, klubbdirektör, Vita Hästen:

– Ur ett idrottsperspektiv framför allt att vi får bra förutsättningar för våra ungdomar. Att vi får förutsättningarna att verka i samhället, att Himmelstalund lever upp och arenanamnet. Att processerna skyndas på. Får man önska helt fritt är det ju en tredje ishall också. Och här pratar vi inte elit främst utan det handlar om ungdomarna. Marknadsläget är tufft med alla priser som går upp. Sedan tycker jag Norrköpings kommun svarar upp och dialogen finns där men det behöver hända saker också.

David Bergström, klubbdirektör, Norrköping Dolphins:

– Tittar man på hur vi växer som klubb, även om vi äger vår arena, är det alltid halltider som är ett problem att lösa. Det är köer överallt, även hos oss, och halltider räcker inte till alla idrotter. Hur tänker politiker runt det, det behövs fler fotbollsplaner, fler hallar så att ungdomar kan utöva idrott som sysselsättning istället för annat mindre bra. Det är det ena. Det andra är hur politiken kan hjälpa till i utsatta områden där barn inte kan ta sig själva till exempelvis idrottsverksamheten. Hur man löser det när familjer inte har råd. Är gratis bussar en sak? Man måste fundera på hur vi bryter segregationen och öppnar upp möjligheter. Vi växer som befolkning när fler i världen flyr krig och förtryck och idrotten är en fantastisk väg in i samhället. Det är superviktigt. Det är där framtidens ledare formas, även framtidens politiker. 

Norrköping Roller derby:

–För oss i Norrköping Roller Derby är det viktigaste tillgång till halltider i hall anpassad för oss där vi inte skadar oss.

Tony Martinsson, sportchef, IFK Norrköping:

– Jag har inte hört en enda politiker säga något om integration och samverkan mellan idrottsföreningar och kommuner. Det skulle vara ett viktigt steg för att få bort segregation och gängkriminalitet. Att ingen bryr sig om att lyfta den frågan känns märkligt.

Daniel Ekvall, idrottspsykologisk rådgivare i IFK och landslaget:

– Generellt önskar jag att idrotten ska synas och höras mer i de politiska diskussionerna. Eftersom idrott är så viktigt både för den fysiska och den psykiska hälsan behöver vi möjliggöra för barn och ungdomar att röra sig mer. Då behöver idrott och rörelse vara lättillgängligt, genom mer fysisk aktivitet i skolan, fler ytor för idrott och att alla ska ha råd att idrotta. I en annan del av idrottsvärlden är matchfixing ett gissel som vi behöver fortsätta att jobba med för att få bort.

Hanna Wahlstedt, ordförande i Ektorp Futsal-Klubb:

– Vi vet att föreningsidrott både gynnar individer och samhälle. För mig är den viktigaste frågan hur vi ger så många barn som möjligt, oavsett socioekonomiska förutsättningar, tillfälle att idrotta i sitt närområde – vilket ju är Riksidrottsförbundets anvisning vad gäller barn och ungdomar.

Ulrika Loebjer, ordförande i Borgia–Norrköping BK:

–Att det byggs en bandyhall i Norrköping är den absolut viktigaste frågan för Borgia, något klubben har kämpat för i många, många år.

Caroline Havenslätt, ägare av Dansakademien i Norrköping:

– Har aldrig tänkt på valet ur det perspektivet. För mig handlar det bara om EN sak och det är allas lika värde så det får gälla även här.

Dan Elofsson, utvecklingskonsulent ÖFF:

– Som förbundsrepresentant är bevarandet av Idrottslyftet/projektstödet en viktig fråga. Det stödet gör att man kan skapa diverse utbildningar och utvecklingsinsatser på föreningsnivå gratis eller i alla fall billigare. Läger, tränarkurser, fotbollsskolor och styrelseutbildning med mera. 

– Som tränare på kvartersnivå (Hjulsbro IK) så är det viktigt att kunna stötta individer (typ killar från Afghanistan) att vara med i verksamheten utan att betala. Det måste till ett enkelt, kommunala bidrag utan administration, för att lösa detta. Det är också viktigt att fortsätta byggandet av nya konstgräsytor ute i bostadsområdena/ytterområdena. Konstgräs är framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!