De stod sida vid sida och pricksköt på tavla tio den här lördagen – Mix Haxholm och Elin Kättström, Finspångs två främsta bågskyttar under många år. Båda har hållit på länge, vilket Mix påminde om med ett brett leende.

– Elin och jag pratade precis om att det är 24 år sen som vi stod här borta och började träna, sa Mix och pekade mot ena kortsidan av Aluceum.

Det har hänt en del sen dess. Elin har fortsatt under alla år medan Mix karriär med bågen har haft ett längre uppehåll då hon istället arbetat som modell och även hunnit bli "Miss Thailand".

Artikelbild

| Mix Haxholm.

– Jag är imponerad av Elin som har klarat att hålla på med bågskyttet utan uppehåll, sa Mix.

– Nja, inte riktigt. Sju veckor vilade jag en gång, svarade Elin och skrattade.

I Vallonträffen i Finspång visade båda att de kan det här fortfarande. Mix har sen en tid tillbaka valt att göra en ordentlig nysatsning på sin favoritsport för att kunna ta sig till den absoluta toppen igen, där hon befann sig när hon slutade.

– Jag har haft en röst inom mig som har sagt att jag måste ge bågskyttet en chans, jag har känt att jag har nåt kvar att ge. När det blev som det blev fick jag aldrig den där riktiga chansen att blomma ut som idrottare, och jag känner att jag skulle ångra mig om jag inte ger mig själv en ärlig chans, sa Mix efter att ha summerat de sista pilarna vid sin tavla.

Artikelbild

| Elin Kättström och Mix Haxholm.

För att få bästa tänkbara stöd bestämde hon sig nyligen för att ta hjälp av en av landets mest meriterade tränare, Björn Jansson med åtskilliga internationella tävlingar på sin meritlista, och samtidigt bytte hon även klubb. Finspångs BSK blev Stenbro BS från Nyköping.

Därmed har både Mix och Elin lämnat Finspångsklubben. Elin tävlar sen några år tillbaka för Linköpings Skytteförening.

Artikelbild

| Elin Kättström och Mix Haxholm.

– Men vi har kvar Finspång i våra hjärtan och är även medlemmar, sa Elin och log.

Elin tävlar alltjämt internationellt då och då och hoppas närmast på World Games i fält i Polen.

Artikelbild

| Mix Haxholm.

Hon uppskattade att ha gamla kompisen intill sig på tävling igen.

– Ja, det är jättekul att Mix är tillbaka mer på riktigt igen, sa Elin.

Artikelbild

| Elin Kättström och Mix Haxholm.

Mix kör på rejält sen i höstas.

– Jag tränar sex dagar i veckan, hälften här i Finspång och hälften med de andra i Nyköping. För att höja mig måste jag träna med de som är bättre. Jag märker redan stor skillnad. Björn och jag pratar samma språk, vi kommer in på finkemi och mycket handlar om just detaljer, sa Mix.

Artikelbild

| Mix Haxholm och nye tränaren Björn Jansson.

Frågan är hur långt nysatsningen med klubb- och tränarbytet kan räcka.

– En bra fråga. Jag ska inte sätta någon press på mig själv utan försöka vara i nuet hela tiden, men tävla internationellt vill jag göra igen. VM, EM och sen är det ju OS i Japan 2020, sa Mix och konstaterade samtidigt att det är en bit kvar dit.

I Finspång den här lördagen var Elin bäst av de två. Elin vann damernas recurveklass på 569 poäng, Mix var trea på 530.