Missa inte: Se den femte semifinalen här
BC Luleås coach, den forne storskytten Håkan Larsson, har format ett lag i sin egen anda. Runt svenska guarderna Gustav Hansson och Jonatan Arvidsson bygger han SBL:s effektivaste offensiv.
Även om det dröjde till den fjärde semifinalen innan Luleå visade de tendenserna mot Norrköping.
Men så möter Luleå också sin motpol i Mikko Riipinens regerande mästarlag.
– Mikko skulle nog aldrig säga något annat än att han är en försvarscoach. Ska vi vara ärliga spelar man ju snabbt tack vare att man är så fantastiskt duktiga i försvar, konstaterar basketinstruktören Johan "Korken" Lind.
När Adnan Chuk coachade Dolphins till SM-guldet 2018 var det inte med ett exceptionellt försvarsspel. Utan med ett lågt, kontrollerande matchtempo. Vilket inte lockade hemmapubliken till arenan.
Med Mikko Riipinen förändrades det. På en säsong gick Norrköping från långsammast till näst kvickast i ligan. Men inte tack vare anfallsspelet. Sitt första år hade Riipinen SBL:s ineffektivaste offensiv.
I stället lade defensiven grunden för gulden.
– Det ska ju vara min och lagets bäst bevarade hemlighet. Det är en sak som jag genuint känner har gagnat oss över tid, att folk fokuserar så otroligt mycket på vår offensiv. Och också ett narrativ som gynnar klubben. Det är en del av vårt varumärke. Vi är offensiva också, säger Mikko Riipinen.
2021, 2022, 2023 och 2024 har Dolphins försvarat sig bättre än något annat lag. Den här säsongen släpper Dolphins in 104,5 poäng per hundra anfall, nästan tre hela poäng bättre än Adnan Chuks Jämtland.
– Det är där vår största resultatmässiga fördel finns, absolut, säger Mikko Riipinen.
Är du mer av en defensiv coach än ditt rykte?
– Ja, narrativet av mig är att vi spelar utvecklande, offensiv basket där många får stora roller. I försvarsspelet är det mycket lättare att utvärdera en situation och ha en nolltolerans-inställning. Alltså att det här ska aldrig bli poäng eller här vägrar vi hjälpa, för att vi tycker att det ska en spelare klara av.
I de första semifinalerna mot Luleå höll mästarlaget ligafyran långt under deras nära 92 poäng per match, mycket tack vare att man tog bort nästan allt dagsljus för Gustav Hansson. Förra säsongens MVP har ännu inte gjort fler än tolv poäng i någon semifinal.
– Mikko är en duktig strateg och Norrköping spelar så vansinnigt aggressivt försvar. Det är något som de verkligen har fått med sig från Europaspelet. De spelar försvar på en nivå som ingen annan gör. De har aldrig varit så här aggressiva, överallt. Till och med Nathan Dawit ser ut som en rimlig försvarare. De har skruvat upp det ordentligt i år, mer än någonsin, säger expertkommentatorn Nick Rajacic.
Den nya nivån förklarar Mikko Riipinen med bredden i truppen. Att laget orkar spela ett intensivt försvarsspel.
Givetvis bygger det också på spelarna i den. När "Årets försvarare" nyligen delades ut var Adam Ramstedt och Tim Schüberg etta respektive tvåa. Faktum är att ända sedan Ramstedt värvades från Djurgården har Riipinen haft ett försvar i toppklass.
– Det är väldigt tacksamt att ha någon som Adam längst bak. Han ger möjligheter att spela på många olika sätt. Han är så pass flexibel. Mikko Riipinen har möjlighet att välja hur de spelar försvar jämfört med andra som har en lite mer orörlig inside-spelare. Man vill inte rotera så mycket. Det är Mikkos grundpelare. Det bygger en hel del på att de klarar av att stanna framför sina spelare, säger Johan Lind.
Men defensiven handlar inte bara om att låsa motståndarna – utan också om vad det låser upp.
Per match stjäl Norrköping flest bollar och blockerar näst flest skott i ligan. Och vid varje stopp springer Dolphins.
Det är så Riipinens lag driver upp tempot och får enkla poäng i anfall. Norrköping är överlägset när det gäller poäng efter snabba uppspel eller efter turnovers. Säsongens upplaga är dessutom mästarcoachens mest effektiva rent offensivt, trots att ingen spelare dominerar individuellt.
– Vi har gått mot att spela mer konceptuellt nu. Vi har också massa fasta spel, men vi har också koncept för hur vi vill attackera vissa saker som lag. Så spelar de bästa lagen i Europa men framför allt i NBA. Det har gett oss den extra boosten i effektiviteten, säger Mikko Riipinen inför den femte semifinalen.
Och för varje skott som går i tvingas Gustav Hansson och Jonatan Arvidsson möta ligans bästa försvar.
Uppställt, samlat och redo att sätta press på nytt.
En ond cirkel för Luleå – och en eventuell finalmotståndare.