Stark premiär av snabbare Dolphins

Storpublik och storseger, 92–68 mot Umeå. Premiären blev riktigt lyckad för Dolphins.

Tyre Gathright blev poängbäst i hemmalaget.

Tyre Gathright blev poängbäst i hemmalaget.

Foto: Ulf Stråhle

Basket2019-09-27 21:53

Även den här "nya" Dolphinstruppen kan spela riktigt bra. Det visade de redan från början i premiären, där det var ledning med sju poäng både efter första och andra perioden. 

– En väldigt bra laginsats som gör att vi vinner med härliga poäng i slutet. Bara vi gör våra grejer ser vi resultat och det är så vi ska köra, sa nye lagkaptenen, Tim Schüberg leende.

Vad är era grejer då?

– Vår energi tillsammans, när vi bara kör och driver på. Då är det svårt att stoppa oss.

Tidigare publikfavoriten i Dolphins, nu 43-årige Gee Gervin, fanns på läktaren och hyllades rejält i paus. Han, och alla andra i Stadium Arena, fick se ett fortsatt övertag för hemmalaget. I tredje perioden kom det avgörande rycket. 59–49 blev 69–49 efter några snabba omställningar.

– I den sekvensen dödade vi matchen, men den är inte över för det. Det kan alltid hända saker, men där kände vi att vi hade ett grepp och kan spela på våra villkor resten. Jag är glad att vi fortsatte spela och göra grejer, det är viktigt för framtiden, sa Mikko Riipinen, nye coachen.

Han var "jättenöjd" med storsegern i "nya" lagets första framträdande med poäng på spel.

– Det kommer fler matcher och vi måste ladda om och allt det där, men man måste också få tillåta sig själv att njuta. Killarna jobbade jättehårt, bara sex-sju veckors försäsong och så få öppna så här. Visst, det är bara en match men den betyder så mycket mer på andra sätt, emotionellt för vår publik att känna att de kan ha nåt att komma och kolla på. De bitarna betyder mycket mer än bara poängen, sa Mikko på en av stolarna vid sidlinjen.

Det var väldigt fartfyllt?

– Ja, och det är så vi vill ha det. Spela snabbt med många beslutsfattare och många poänggörare, vi visade att vem som än är inne kan de ta ett beslut. Sen var det ändå inte 100-procentigt, i främst första halvlek slarvade vi en del, men som helhet absolut klart godkänt, sa Mikko.

Kapten Schüberg manade på och tog stort ansvar i sin nya roll.

– Vi har tappat många med rutin men har ett nytt lag på gång, det är energin vi får leva på lite. Rutinen kommer komma. Självklart finns det en tanke med allt vi gör men ibland måste vi bara köra på och låta energin vi har göra sitt jobb. Kul att se så många komma och stötta oss. Hoppas vi kan göra en ny grej och fylla den här arenan varje gång.

Bjuder ni på roligare spel i år?

– Vet inte, jag är van vid de flesta spelen men det nya vi har är snabbt. Det är så vi får spela nu och bara hoppas alla gillar det.

Dolphins–Umeå 92–68 (28–21, 19–19, 22–9, 23–19) 

Dolphins poäng: Tyre Gathright 20, Kareem Canty 18, Anton Saks 13, LaDarien Griffin 12, Tim Schüberg 11, Anes Zekovic 8, Morten Bülow 6, Hampus Åhlin 2 och Alan Zekovic 2. Publik: 1 839.

Anes Zekovic.
Anes Zekovic.
Karta: Stadium arena
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!